Index Vakbarát Hírportál

Autóbalesete óta nem látott rendesen a Germanwings-gép másodpilótája

2015. április 2., csütörtök 09:57 | aznap frissítve

A múlt héten lezuhant Germanwings-gép másodpilótája, Andreas Lubitz 2014 végén egy autóbaleset részese volt. Az ütközés miatt kinyílt a légzsák, ami sérülést okozott, írja a Bild rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Andreas Lubitz a balesetben légnyomást kapott, ami miatt hallás- és látásproblémái lettek. Ahogy a forrás fogalmazott, a baleset után gyakran fordult elő vele, hogy minden elsötétedett körülötte.

A Bild információi szerint Lubitznak depresszió, szorongás és pánikbetegség elleni gyógyszereket írtak fel. A lap úgy tudja, ezek között volt egy olyan erős antidepresszáns, amivel nemhogy repülőt, de autót sem vezethetett volna.  

Andreas Lubitz nem csak a Germanwings előtt titkolta el állapotát, az orvosokat is megtévesztette. Bár orvosai tudták, hogy pilótaként dolgozik, nekik azt állította, hogy szolgálaton kívüli állományban van, nem repül, de nagyon szívesen dolgozna újra.

Lubitz düsseldorfi lakásán olyan összetépett orvosi papírokat találtak, amelyek szerint a másodpilóta a katasztrófa napján sem repülhetett volna, mert betegállományba helyezték.

Korábban az is kiderült, hogy Lubitzot a baleset előtt februárban és legutóbb március 10-én is vizsgálták a düsseldorfi egyetemi klinikán. A klinika azt közölte, hogy a másodpilótát nem depresszióval vizsgálták, hanem látásproblémái miatt. A Süddeutsche Zeitung azt írja: a vizsgálatokon nem állapítottak meg testi kiváltó okot. Erről írásos igazolás is született. Lubitz látásproblémái tehát pszichoszomatikus eredetűek lehettek. 

A 27 éves férfi feltehetően pszichiátriai problémákkal is küszködött. Barátnője azt mondta: egészségügyi problémái miatt gyakorlatilag szertefoszlott a nagy álma, hogy egy hosszújáratú repülőgép kapitányaként dolgozhasson a Lufthansánál.

A német ügyészség közlése szerint Lubitznak 2009-ben azért kellett félbeszakítani a pilótakiképzést, mert öngyilkossági késztetései, szuicid hajlama miatt pszichoterápiás kezelés alatt állt. A férfi később folytathatta a kiképzést, és megszerezte a pilótaengedélyt. Az elmúlt években is többször járt orvosnál, de akkor öngyilkossági hajlamot vagy mások felé irányuló erőszakra utaló jelet nem állapítottak meg nála. 

A Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata múlt hét kedden zuhant le a francia Alpokban. A gépen 150-en utaztak, a zuhanást senki nem élte túl. Az eddigi vizsgálat szerint a másodpilóta kizárta a pilótafülkéből a kapitányt, majd a gépet maga vezette neki az Alpok szikláinak.

Rovatok