Index Vakbarát Hírportál

Hillary még a héten bejelentheti

2015. április 10., péntek 12:08 | aznap frissítve

Hillary Clinton a tervek szerint vasárnap, a Twitteren jelenti majd be hivatalosan is, hogy megpályázza a demokraták elnökjelöltségét, ezt aztán online videók, emailek és konferenciahívások követik majd, állították források a Guardiannek.

A volt first lady, szenátor és külügysminiszter útban Iowa felé tenné a bejelentést, utána pedig rögtön bele is vágna a kampányba az első előválasztó államban és a többi korán szavazó helyen. A Guardiannek több forrás is megerősítette, hogy Clinton Iowában kezd vasárnap, de Nick Merrill, a leendő elnökjelölt szóvivője egyelőre nem kommentálta a híreket.

Clinton lesz az első demokrata jelölt, aki bejelenti 2016-os elnökjelölti indulását, és a felmérések szerint abszolút favoritnak számít a párton belül.

Az egy csütörtöki felmérésből is kiderült, hogy Clintonnak nem árt még ráfeküdnie a korán előválasztó államokra. Iowában 2008-as indulásakor csak harmadik helyen végzett Barack Obama és John Edwards volt szenátor mögött, egy csütörtöki felmérés szerint pedig a saját indulását kedden bejelentő Rand Paul republikánus, Tea Party-támogatást élvező szenátor verné a volt külügyminisztert az államban.

Clinton az elmúlt években gondosan előkészítette második elnökjelölti indulását, Iowában pedig veterán kampánystábbal készül a meglepetések elkerülésére. Clinton esélyeiről, egy várható nagy Clinton-Bush-párharcról itt írtunk bővebben>>>

A republikánusoknál a fontosabb nevek közül már bejelentette jelöltségét Ted Cruz szenátor, és várhatóan jövő hét elején így tesz Marco Rubio floridai szenátor is. A legnagyobb név, George W. Bush volt elnök öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó még a nem hivatalos szakaszban jár, felméri a lehetőségeit.

Rovatok