Index Vakbarát Hírportál

Szankcionálni fogják a védőoltást megtagadó szülőket Ausztráliában

2015. április 12., vasárnap 12:30

Ha nincs injekció, nincs pénz

- jelentette ki Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, aki azt fontolgatja, hogy a kormány megvonhat bizonyos állami támogatásokat azoktól a családoktól, akik nem engedik a kötelező védőoltások beadását a gyerekeiknek. 

Az ausztrál állam a családokat segítő intézkedésekkel gyermekenként évente összesen 15 ezer dollárig (3,2 millió forint) támogatja a szülőket. Ugyanakkor Abbott szerint az adófizetőknek nem kellene támogatniuk azokat, akik lelkiismereti okokra hivatkozva azt kockáztatják, hogy az országban újra felüti a fejét a kanyaró, a mumpsz vagy a rubeola. 

Ausztráliában 90 százalék feletti az 1-5 év közötti gyermekek körében a beoltottak aránya. A jelenlegi hivatalos adatok szerint több mint 39 ezer hétévesnél fiatalabb gyermek nem kapta meg a védőoltásokat. Számuk az elmúlt tíz évben mintegy 24 ezerrel nőtt.

JFK unokaöccse az oltásellenesek új szóvivője

Ahogy azt korábban már mi is megírtuk, súlyos következményekkel jár a fejlett országokban dívó oltásellenesség. Számos olyan betegség okozott kisebb járványt, amelyek már majdnem eltűntek a Föld színéről. Az Egyesült Államokban például több ezer szamárköhögéses megbetegedés volt: egyedül Wisconsin államban hétezer esetről tudnak 2011 és 2013 között, míg Kaliforniában tízezernél is többen betegedtek meg a kórokozótól.

Kalifornia államban az oltatlan gyerekek aránya a 20 százalékot is eléri, éppen ezért a múlt hónapban a kaliforniai szenátus egészségügyi bizottsága megszavazta, hogy az a gyerek, aki nincs oltva, nem mehet iskolába, mert ott a társai egészségét veszélyezteti. Az egyetlen kivételt ez alól az jelentené, ha az orvos szerint az oltás beadása veszélyes lenne a gyereknek.

Az oltásellenesség hátterében többek között a brit Andrew Wakefield hírhedt tanulmánya áll, aki azt próbálta bizonyítani, hogy összefüggés van a vakcinák és az autizmus között. Ezt másnak nem sikerült igazolnia, azt viszont igen, hogy Wakefield valószínűleg profitálni akart az oltások várható csökkenéséből (kutatásait olyan ügyvédek pénzelték, akik az oltóanyaggyártókat perlő szülőket képviselték).

Bár elméleteit cáfolták, Wakefield nagyon sok ember fülébe bogarat ültetett, és miatta többen úgy döntöttek, hogy nem oltatják be gyermekeiket. Mára már orvosi végzettség nélküli színészek és más hírességek az oltásellenes mozgalom fő szószólói. Például Robert F. Kennedy, Jr., a néhai legendás JFK elnök unokaöccse, aki mostanában már addig megy, hogy a kötelező védőoltást holokausztnak nevezi.

Rovatok