Index Vakbarát Hírportál

A francia titkosszolgálatnak jó kapcsolatai vannak Szíria diktátorával

2015. április 21., kedd 06:29

Bassár el-Aszad szíriai elnök nem szórja az interjúkat, azért érdemes megnézni, hogyan is magyarázta az Iszlám Állam feltűnésének köszönhetően megváltozott helyzetét France 2 televíziónak. Az MTI által szemlézett interjúban a gáztámadásokért és tömeges kínhalálokért is felelős diktátor leszögezte, egyetlen országnak sincs joga beavatkoznia Szíriában anélkül, hogy a vezetők odahívnák.

Ezzel nem azt sérelmezte, hogy jelenleg is hatvan ország bombázza az Iszlám Államot Szíria területén, hanem azt próbálta cáfolni, hogy valóban Irán tartaná őt még mindig hatalmon. azt elismerte, hogy a régóta tartó együttműködés szellemében 

parancsnokok és tisztek jönnek-mennek 

De ő csak a libanoni székhelyű Hezbollah-ot hívta meg harcolni. Ezzel szemben a szíriai harcokat szorosan monitorozó Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet korábban arról számolt be, hogy az iráni Köztársasági Gárda is segíti a szír kormányhadsereg és a Hezbollah műveleteit Szíria déli részében; az elitalakulat egyik tábornokát Izrael - mely sokkal jobban tart Irántól, mint az Iszlám Államtól - végezte ki egy légicsapással.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen Szíriában is fellépő nemzetközi koalícióról Aszad azt mondta, hogy egyelőre "nem vehető komolyan", és "senkinek nem segít ebben a térségben". Azzal érvelt, hogy a szír hadsereg esetenként tízszer annyi légicsapást intéz az Iszlám Állam ellen, mint a 60 országból álló koalíció.

Bassár el-Aszad azt a meglepő kijelentést is tette, hogy a szír és a francia hírszerzés között nem szűnt meg a kapcsolat, bár közben a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat már rég megszakították. Azt mondta, hogy a szíriai fél találkozókat folytatott a francia titkosszolgálat illetékeseivel, de folyamatos együttműködésről, információcseréről nem lehet beszélni.

Szíriában négy éve fordult az Arab tavasz véres polgárháborúba, ahol több frakció harcol egymással, a harcoknak becslések szerint mintegy 220 ezer halálos áldozata van - legalább egyharmad részben civil. A környező országokban hárommillió szíriai menekült zsúfolódott össze, közülük egyre többen veszik az irányt Európa felé, és vesznek oda a Földközi-tengerben.

Rovatok