Index Vakbarát Hírportál

Drámai képek a Hatton Garden-i betörésről

2015. április 22., szerda 15:38

Londoni rendőrség befejezte a helyszíni vizsgálatát az évszázad ékszerrablásának. A Telegraph pedig közzétette a betörés részleteit megmutató hatósági képeket.

Mint arról beszámoltunk, hihetetlen profizmussal raboltak ki húsvéthétvégén egy elit londoni értékmegőrzőt, a tolvajok készpénzt, drágaköveket, ékszereket vittek magukkal, több tízmilliárd forint a kár. Az ügyfeleket sokkolta a hír, de a rendőrség is csak kapkodja a fejét.

Hatton Garden a brit főváros ékszerközpontja, legalább 300 olyan cég van itt, amely ékszerekkel üzletel, és több mint félszáz bolt, ahol drágaköveket lehet vásárolni. A kirabolt Hatton Garden Safe Deposit Ltd. is itt található.

A széfes cég egy többszintes, liftes épületben van, a felsőbb szinten találhatóak az irodák, az alagsorban pedig a páncélterem, ahol a széfek vannak. A tolvajok a legfelső, irodai szinten betörték az egyik falat, így bejutottak az épületbe. Ezután a legfelső emeletről a liftaknán keresztül, köteleken ereszkedtek le az alagsorig. Ott kikapcsolták a riasztóberendezést, kibontottak egy újabb falat, végül egy nagy teljesítményű vágóeszközzel a 45 centi vastag acél biztonsági ajtót is megbontották. És már bent is voltak a páncélteremben. 

A teremben 600 széf volt, ebből 60-70-et ürítettek ki. Készpénzt, ékszereket, drágaköveket, köztük gyémántokat vittek el. 

Bár a rablás húsvétkor volt, még ma sem lehet pontosan tudni, hogy a betörők pontosan miket vittek magukkal, ahogy azt sem, mekkora a kár. Azaz a kár nagyságát már legalább meg tudták becsülni, eszerint több mint 80 milliárd forintnyi értéket zsákmányoltak a tolvajok, így minden bizonnyal ez az egyik legnagyobb ékszerrablás a kriminalisztika történetében. 

Rovatok