Index Vakbarát Hírportál

A nap, amikor kiderül, hogy Nazarbajev képes-e megdönteni a saját rekordját

2015. április 26., vasárnap 09:27

Reggel megkezdődött a tét nélküli elnökválasztás Kazahsztánban, írja az MTI. A posztért papíron a közel 25 éve hatalmon lévő Nurszultan Nazarbajev mellett ketten indulnak: Turgun Szizdikov, a Kazahsztáni Népi Kommunista Párt központi bizottságának tagja, és Abulgazi Kuszainov, az államfő Haza Pártjának (Nur Otan) tagja. Mindkettejüket csupán kirakatjelöltnek tartják, mivel valódi ellenzéki pártok nincsenek az országban.

Hány százalékkal nyer Nazarbajev?

  • 665
    120
  • 208
    98
  • 87
    94
  • 73
    96
  • 25
    100

A 74 éves Nurszultan Nazarbajev 1991. december 1-je óta tölti be az államfői tisztséget. A legutóbbi 2011-es választásokon a szavazók 96 százaléka támogatta, a másik két jelölt eredménye a 2-2 százalékot sem érte el. Egy 2012-es alkotmánymódosítás értelmében a mostani elnök akárhányszor újraválasztható.

A kőolaj- és földgázkincsben gazdag közép-ázsiai köztársaság mintegy 10 millió választópolgára közép-európai idő szerint délután 4 óráig adhatja le szavazatát. Eredmény csak késő este vagy hétfőn várható, de nálunk már most elkezdődik a tippverseny. Gyerünk, nyomjuk a gombot, hogy  Szijjártó Péter is megnyugodjon.

Nazarbajev március elején még úgy tűnt, hogy hezitál azon, távozzon-e a hatalomból. Azt mondta, hogy

Sok éve vezetem Kazahsztánt, már ott álltam függetlenségének bölcsője mellett. Ezért aztán azt fontolgatom, hogy színházi nyelven szólva, ideje lenne színt váltani. 

A 74 éves Nazarbajev a Szingapúrt 35 évig vezető Lee Kuan Yew-t hozta példaként, aki egyszer meglátta magát a tévében, és mivel nem tetszett neki a kép, lemondott. "Lehet, hogy nem érdemes tévét nézni, de hasonlót tervezek" - mondta a kazah elnök.

Öt nappal később azonban a kormányzó Haza Pártja kongresszusán azt kezdeményezte, hogy Nazarbajev legyen a párt jelöltje az április 26-ra kitűzött elnökválasztáson, egyben felkérték Nazarbajevet, hogy egyezzen bele a jelöltségbe. Az elnök ezután nagy kegyesen bejelentette, hogy szándékában áll indulni a "megmérettetésen".

Rovatok