Index Vakbarát Hírportál

„Ne gyertek!” – írja a családját elveszítő kislány a menekülteknek

2015. április 30., csütörtök 14:51

Egy családját elveszítő 12 éves kislány levélben kérte azokat a menekülteket, akik útnak akarnak indulni, hogy gondolják meg, és ne vágjanak neki a Földközi-tengeren keresztül Európának. A gambiai lány túlélte a hajószerencsétlenséget, testvérei azonban sok száz társukhoz hasonlóan a tengerbe vesztek.

Sokan meghaltak, a legjobb barátaim, a nővéreim és a bátyáim is meghaltak az úton Olaszország felé

– írta levelében a trauma után nem nagyon beszélő kislány.

A kislány április 14-én érkezett Reggio di Calabriába, egyike annak a 150 embernek, aki túlélte a hajószerencsétlenséget, melyben 400 afrikai bevándorló halt meg a Földközi-tengeren. Azóta alig szólalt meg, de elkezdett írni egy füzetbe. Levelét most az ő kérésére hozták nyilvánosságra.

„Gambiából jöttem. A tengeren keresztül jöttem Olaszországba. Kérem, kérem, kérem. Tudom, mit láttam, de sok dologról nem tudok beszélni.”

Csak annyi tudok mondani, mondják meg azoknak, akik jönni szeretnének, hogy ne jöjjenek.

A kislány most egy egyházi humanitárius közösségben van, ők hozták nyilvánosságra a levelét. A szüleivel és a testvéreivel együtt utazott azon a túlzsúfolt hajón, amelyik felborult, miután az utasok az egyik oldalra rohantak. A család csak neki és a nővérének tudta kifizetni a drágább jegyet, így ők a fedélzeten utazhattak. A kislány a híradások szerint a nővérének köszönhetően maradt életben, testvére azonban meghalt a szerencsétlenségben.

Rovatok