Index Vakbarát Hírportál

Ezreket mentettek ki a Földközi-tengerből

2015. május 4., hétfő 16:01

Az olasz parti őrség szerint több mint 5800 menekültet mentettek ki a hétvégén a líbiai partoknál. Fa- és gumicsónakokból halászták ki őket  17 különböző akcióban az olaszok és a franciák; egy olasz hajó majdnem 900 embert juttatott el Szicíliába hétfőn. Az európai mentőakciótól függetlenül az egyiptomi állami média szerint hárman megfulladtak vasárnap Egyiptom partjainál, amikor egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt, ugyanakkor itt is sikerült kimenteni 31 embert.

A mentőosztagoknak az április 12–13-i hétvége jelentette eddig a legnagyobb kihívást, ekkor több mint 6500 menekültet sikerült hozzásegíteni a biztonságos átkeléshez. A következő időszakban egyre több migráns várható a Földközi-tenger irányából, mivel az érintett térségekben továbbra is folyamatosak a fegyveres konfliktusok, és az embercsempészek is ki fogják használni az enyhébb időjárást.

A menekültüggyel kapcsolatos múlt havi, rendkívüli találkozón az EU vezetői abban állapodtak meg, hogy megháromszorozzák a Frontex (gyakorlatilag az EU határőrsége) által finanszírozott mentőakciókra szánt pénzt, és katonai fellépést ígértek az embercsempészekkel szemben. Olaszország tavaly szüntette meg Mare Nostrum nevű programját, amely pont a tengeren át érkező menekültek felkutatását és kimentését szolgálta, miután néhány uniós tagország – köztük a britek – nem akarták tovább támogatni.

A döntést széles körben kritizálták az április 19-i katasztrófa után, amikor az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó földközi-tengeri katasztrófában több mint 800-an vesztették életüket. A túlélők szerint a hajóra helyspórolás miatt erőszakkal nyomtak fel rengeteg embert a csempészek, a fedélzeten pedig tömegpánik tört ki, miután Líbiát elhagyva összeütköztek egy teherhajóval, ami végül a hajó felborulásához vezetett. Az áldozatok többsége szír, szenegáli, eritreai és szomáliai volt, köztük sok gyerek. Idén egyébként eddig legalább 1750 ember halt meg a Földközi-tengeren Európa partjai felé hajózva, 20-szor annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az ENSZ menekültügyi szerve (UNHCR) szerint a mostani intézkedéseknél sokkal többre van szükség ahhoz, hogy Európa megfelelően kezelni tudja a földközi-tengeri térségben kialakult menekültkrízist.

Rovatok