Index Vakbarát Hírportál

Megint klórgázt vetett be a szír kormány

2015. május 8., péntek 13:53

Több tucat ember eshetett áldozatul a szíriai Ildib tartományban történt klórgáztámadásnak csütörtökön – írja a Guardian. Az ország északnyugati részén fekvő Ildibből már korábban is érkeztek jelentések vegyi fegyverek alkalmazásáról.

Mohammed Tennari, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tanúskodó helyi orvos szerint legalább három alkalommal vetettek be klórgázt a térségben, a támadások során majdnem 80 ember sérült meg. Három faluból érkezett jelentések alapján kormányzati helikopterekből dobtak le rájuk klórgázzal töltött hordóbombákat. A jelentéseket a Szíriai Emberi Jogi Hálózat megfigyelőcsoportja is megerősítette, ők 69 sérültről számoltak be.

A lázadók az utóbbi hetekben jelentősen előrenyomultak a kormányoldali csapatokkal szemben Ildib térségében: elérték a tartományi fővárost, majd egy stratégiai szempontból jelentős, török határhoz közeli városba is benyomultak.

2013-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsa már utasította Szíriát vegyifegyver-programjának leállítására, de a klórgáz korlátozásának esetében nem olyan egyszerű a helyzet, mivel azt széles körben használják az iparban, többek között fehérítésre és víztisztításra. Ugyanakkor koncentráltabb formában fulladást okoz, így fegyvernek is alkalmas lehet.

Rovatok