Index Vakbarát Hírportál

Megadták magukat a puccsisták Burundiban

2015. május 15., péntek 08:43

Megadták magukat a Burundiban államcsínyt megkísérlő katonák pénteken, a puccs vezetőit őrizetbe vették a hatóságok, írja az MTI.

A puccs vezetője, Godefroid Niyombare tábornok az AFP francia hírügynökséggel telefonon közölte, hogy csapatai megadták magukat. A kormányerők őrizetbe vették az államcsíny három vezetőjét, köztük az elnök megdöntésére törekvő erők második számú parancsnokát és a szóvivőjüket.

A hatalmon lévő rendszert támogató, hatalmas elszántsággal találkoztunk. Én személyesen elismerem, hogy mozgalmunk elbukott. ... Remélem nem fognak megölni minket

- mondta Niyombare, aki szerdán jelentette be, hogy eltávolította Pierre Nkurunziza elnököt a hatalomból, miközben az államfő külföldön tartózkodott.

Csütörtökön azonban az elnök hivatalának közlése szerint hazatért Tanzániából, miközben heves harcok törtek ki a fővárosban a puccsisták és az elnök hívei között.

A puccskísérletet elítélte az Afrikai Unió, majd Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Burundiban április 26-án kezdődtek a tüntetések amiatt, hogy Nkurunziza bejelentette: harmadszorra is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek.

Nkurunziza hívei azonban azzal érvelnek, hogy az elnököt első alkalommal a parlament, nem a nép választotta meg, ily módon jogában áll indulni a június 26-án esedékes választáson.

Rovatok