Index Vakbarát Hírportál

A cseh légierő egyik támaszpontjára vitték az összetört magyar Gripent

2015. május 21., csütörtök 18:39 | aznap frissítve

A cseh légierő cáslavi támaszpontjára szállították csütörtökön délután a magyar hadsereg kedden balesetet szenvedett Gripen vadászgépét, írja az MTI. A hírt Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője közölte a Távirati Iroda prágai tudósítójával.

A cseh és a magyar szakértők már befejezték vizsgálataikat a baleset helyszínén, majd megadták az engedélyt a repülőgép elszállítására. A vadászgép roncsait cseh katonák szállították át a légi támaszpont egyik hangárjába. A súlyosan sérült gép elszállítása után a baleset helyszínét újra átvizsgálják, majd a területet megtisztítják, a Gripen további sorsáról szintén szakértők fognak dönteni. A cseh és a magyar szakértők munkája ezzel azonban még nem fejeződött be, mert  a cseh vezérkar szóvivője szerint

a baleset konkrét okainak megállapítása hetekbe, sőt hónapokba is telhet.

A csehek egy magyar pilótának is üzentek

Egy nyugalmazott magyar pilóta ugyanis értetlenségét fejezte ki afelett, hogy a cáslavi repülőtér személyzete miért nem hozta működésbe a magyar gép megállítására a leszállópálya végén lévő védőhálót. A szóvivő elmondta:

a rendszeren június 22-ig karbantartást végeznek, és erről a hadgyakorlat minden résztvevőjét előzetesen értesítették.

Erről a helyzetről a magyar vadászgép pilótái is tudtak, és ezt a baleset utáni beszélgetésen el is ismerték. Hozzátette: ezek az információk a megfelelő weboldalakon is megtalálhatók.

Petr Medek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy ennek a védelmi hálónak a kifeszítésére a pilótának kell utasítást adnia. A rendszer automatikus aktivációja szerinte azért nem használatos, mert ha a pilóta - átértékelve a pillanatnyi helyzetet - végül is az emelkedés mellett dönt, hogy újra megkísérelje a leszállást, megtörténhet, hogy beakad a védőhálóba, és ennek tragikus következményei lehetnek.

Két napja tört össze a magyar Gripen

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak, jól vannak. A Lion Effort 2015 fedőnevű cseh-magyar-svéd hadgyakorlat, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután óta folytatódik. A május 24-ig tartó hadgyakorlaton a csütörtöki az utolsó olyan nap, amikor még vadászgépek is repülnek.

Rovatok