Index Vakbarát Hírportál

Bangladesi menekülteket mentett ki a tengerből a mianmari haditengerészet

2015. május 22., péntek 14:14

A nyugat-mianmari Rakhine állam hatóságai közölték pénteken, hogy hat kilométerre a partoktól két hajóra bukkantak a tengeren, közölte az MTI.  Az egyiken 219 ember volt a személyzettel és két bengáli tolmáccsal együtt, a másik pedig üresen sodródott. Tájékoztatásuk szerint mindkét hajó a dél-thaiföldi Ranongból érkezett, és most azt tervezik, hogy visszafordítják őket Thaiföldre.

Az elmúlt másfél hétben Mianmarból (egykori nevén Burmából) és Bangladesből menekültek ezrei értek partot Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában, vagy mentették ki őket a tengerből. Vélhetően további ezrek hánykolódnak a tengeren, miután a thai hatóságok fellépése után az embercsempészek egyszerűen magukra hagyták utasaikat. Többségük a mianmari Arakán tartomány muszlim rohingja közösségéből való, amely az egyik legsúlyosabban fenyegetett etnikai kisebbség a világon, mások Bangladesből, az őket sújtó szegénység miatt keltek útra. 

A rohingja muszlimok lélekszáma 7-800 ezerre tehető a többségében buddhista vallású, több mint ötvenmilliós Mianmaron belül. Állampolgárságot nem kapnak, így hontalanként, gyakorlatilag jogfosztottként élnek. Csütörtökön az Európai Parlament, pénteken pedig Washington szólította fel Mianmart arra, hogy adjon állampolgárságot a rohingjáknak. Rangun azonban tagadja, hogy elnyomja őket, és hogy ez lenne a térségbeli exodus egyik kiváltó oka, ugyanakkor beleegyezet abba, hogy részt vesz a menekültválság megoldásának szentelt regionális konferencián.

A hét elején az indonéz, a maláj és a thaiföldi külügyminiszter tanácskozásán    megállapodás született    a nemzetközi vizeken heteken óta veszteglő menekültek befogadásáról.  A több ezer mianmari rohingja és bangladesi menekültet Indonézia és Malajzia ideiglenesen befogadja, azzal a feltétellel, hogy nemzetközi szervezetik segítenek az egy éven belüli visszaszállításukban.     Mozgósították a haditengerészetet és a parti őrséget is, hogy felderítsék az Andamán-tengeren csempészhajókon hánykolódó menekülteket, és segítséget nyújtsanak nekik.

Rovatok