Index Vakbarát Hírportál

Kiköthetnek a menekültek bárkái Indonéziában és Malajziában

2015. május 20., szerda 10:57

Szerdán az indonéz, a maláj és a thaiföldi külügyminiszter tanácskozásán megállapodás született a nemzetközi vizeken heteken óta veszteglő menekültek befogadásáról. A dokumentum szerint Indonézia és Malajzia ideiglenesen befogadja a több ezer mianmari rohingja és bangladesi menekültet, ha a nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak abban, hogy a menekülteket egy éven belül visszaszállítsák hazájukba.

A három ország eddig nem engedte kikötni a hajókat, amin egyes becslések szerint legalább 4-7 ezer menekült tartózkodik, sokan legalább másfél hónapja. Ugyan ellátták őket vízzel, élelmiszerrel és üzemanyaggal, de mindig visszavontatták őket a nemzetközi vizekre. A megállapodás ugyanakkor nem szól arról, hogy mi lesz akkor, ha a nemzetközi szervezetek nem segítenek abban, hogy a menekültek visszajussanak Mianmarba. Thaiföld bár külügyminiszteri képviseltette magát a tanácskozáson, de a szerződést nem írták alá, mondván, Bangkok már eddig is több tízezer mianmarit fogadott be.

Kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felszólította a három országot, hogy saját felségvizeiről többé ne próbáljanak visszakényszeríteni nemzetközi vizekre menekülteket szállító hajókat. Ezután elsőként a Fülöp-szigeteki elnök jelentette be, hogy hajlandó befogadni az Indiai-óceánon hajózó menekülteket. 

Ahogy azt megírtuk, az indonéz halászok sokkal emberségesebben bántak a rohingja menekültekkel, mint a kormányuk. Közel 700 menekültet halásztak ki a vízből és vittek partra annak ellenére, hogy a hatóságoktól nem kaptak engedélyt erre. Mint egyikük a Guardiannak elmondta, "pánikba estem, mert soha nem láttam ennyi embert a vízben. Csak húztam ki őket a a vízből egymás után, amíg tele nem lett a hajón. Utána már nem tudtam mit csinálni, de még mindig rengetegen kiáltoztak segítségért". 

A muszlim rohingják az egyik leginkább elnyomott népcsoport a világon, Mianmarban és Bangladesben folyamatos üldöztetésnek vannak kitéve, nem részesülnek az alapvető állami ellátásokból, nem kapnak munkát, vagy kényszermunkára kényszerítik őket. Idén márciusban még a szavazati jogukat is elvette a mianmari kormányzat, nem meglepő tehát, hogy aki csak teheti közülük, megpróbál elmenekülni onnan.

Rovatok