Index Vakbarát Hírportál

Ilyen eredményt senki nem jósolt a lengyel elnökválasztásra

2015. május 24., vasárnap 22:38

Andrzej Duda, az ellenzék jelöltje simán legyőzte a jelenlegi államfőt a lengyel elnökválasztáson. Az exit pollok szerint Duda 53-47 százalékra verte Bronisław Komorowskit. Négy hónappal ezelőtt Komorowski még 40 százalékkal vezetett. De legyőzte a 45 éves ügyvéd, aki Orbán Viktor több intézkedéséről is elismerően beszélt.

Elég nagy meglepetéssel végződött a lengyel elnökválasztás: az első exit poll eredmények szerint Andrzej Duda, az ellenzéki, Jarosław Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje jelöltje lesz Lengyelország új államfője - közölte a Gazeta Wyborcza.

Az exit poll szerint (amely rendszerint megbízhatóan jelzi a valós helyzetet)

  1. Andrzej Duda, PiS - 53 százalék
  2. Bronisław Komorowski, PO – 47 százalék

Bronisław Komorowski jelenlegi elnök, a legnagyobb kormánypárt (PO) jelöltje tehát nagy meglepetésre elvesztette a választást. A két forduló közötti kutatások se mutattak ekkora különbséget a két jelölt között. A részvétel magasabb volt, mint az első fordulóban: 56,1 százalék ment szavazni (két hete 48,9 százalék).

Az elsődleges eredmények szerint Lengyelország ismét kettészakadt: a nyugat Komorowskira, a kelet pedig Dudára szavazott, csakúgy, mint két hete. Az arányok azonban most mások voltak, Duda jobban megnyerte a keletet. A dél-keleti kárpátaljai vajdaságban például 70 százalékkal győzött a Gazeta Wyborcza által közölt exit poll és elemzés szerint.

A szavazatszámláláson alapuló tényleges eredményeket az országos választási bizottság hétfő éjfélig ígérte.

Kicsoda az új lengyel elnök?


Andrzej Duda 45 éves jogász, államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában. 2011-től parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő. Győzelme azért óriási meglepetés, mert februárban, amikor jelölt lett, még alig volt ismert hazájában, és a kutatók és 20 százalék körül mérték a támogatottságát.

Kampányában fontos szerepet kapott családja. Felesége, Agata Kornhauser-Duda némettanár, apósa Julian Kornhauser neves költő. A jelöltsége elején sokak által másodrangú politikusnak minősített Duda a nagystílű, amerikai stílusú kampány során fokozatosan növelte támogatottságát. Szociális és gazdasági témákat helyezett előtérbe, külpolitikai kérdésekben a nemzeti szuverenitáson alapuló európai integráció, a NATO erőteljesebb lengyelországi jelenléte mellett állt ki - írta róla korábban az MTI.

Gazdasági témákban több tekintetben – az adókérdéseket, a devizahitelesek támogatását, a külföldi nagycégek szerepét illetően – a magyar megoldások követését javasolta. Világnézeti, bioetikai témákban következetesen kiállt a katolikus tanítás mellett.

Bár a szavazókörök este kilenckor zártak, az exit pollokat csak fél tízkor lehetett nyilvánosságra hozni, mert egy településen eddig kellett meghosszabbítani a szavazást egy szavazókörben történt haláleset miatt.

Duda köszöni, Komorowski tiszteli

Az exit pollok közzététele után a leköszönő Bronislaw Komorowski rövid beszédében gratulált Andrzej Dudának. Mint mondta, a választási eredményt

nemcsak tudomásul venni, hanem tisztelni is kell.

Andrzej Duda a zsúfolt választási központjában köszönetet mondott választóinak,és mint mondta,

az egész társadalom támogatását kérem a nemzeti egység újrateremtéséért.

Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt – a kormányzó PO és az ellenzéki PiS tábora között húzódik.

Komorowski hatalmas előnyt herdált el

Az első fordulóban Duda nyert, egy százalékkal előzte meg Komorowskit (34,8-33,8), az ország is teljesen kettészakadt a választáson, és nagy meglepetést okozott egy függetlenként induló rockénekes, Paweł Kukiz is, aki elitellenes kampányával 20,8 százalékot szerzett. Az elmúlt két hétben mindenki tisztában volt azzal, hogy a mozgósítás mellett Kukiz - főként fiatal - szavazói fogják eldönteni, ki legyen az államfő a következő öt évben. A kutatások már jelezték, hogy többségük Duda felé húz.



A két forduló között egyre erősödött a negatív kampány a két jelölt között. Komorowski a Dudát támogató PiS világnézeti és politikai radikalizmusától óvott, Duda viszont a kormányzó pártot támadta, és az elnök politikai ellenfelek iránt tanúsított gorombaságát és világnézeti kétarcúságát hangoztatta. Még Orbán Viktor is szóba került a vitájukban, Duda pedig ORbán több lépéséről (bankadó, kereskedelmi láncok különadója) elismerősen beszélt.

A mostani eredmény azért óriási meglepetés, mert pár hónappal ezelőtt minden elemző simán Komorowskinak adta a győzelmet. A legnagyobb kormánypárt, a Polgári Platform (PO) által indított Komorowski februárban még simán, 60 százalékkal vezetett, ám népszerűsége hétről hétre zuhant, míg - most láthatjuk - a végére el is fogyott.

Rovatok