Index Vakbarát Hírportál

Andrzej Duda augusztustól Lengyelország elnöke

2015. május 25., hétfő 18:48

Andrzej Duda, a legerősebb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje nyerte meg a vasárnapi lengyelországi elnökválasztást az országos választási bizottság által hétfőn este közölt hivatalos eredmény szerint, tudósít az MTI.

Andrzej Duda a szavazatok 51,55 százalékával győzött az elnökválasztás második fordulójában. A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronisław Komorowski a voksok 48,45 százalékát kapta. A részvételi arány 55,34  százalékos volt.

Az első exit poll még nagyobb, 53-47 százalékos arányban vetítette előre Duda győzelmét. De immár biztos a győzelme.

Andrzej Duda augusztus 6-án lép államfői hivatalába.

Az új elnök hálát adott a Szűzanyának

Andrzej Duda Lengyelország legfontosabb zarándokhelyén, a czestochowai Jasna Górán járt a hivatalos választási eredmény kihirdetésekor. Az őt körülvevő újságíróknak elmondta: a választások után van miért hálát adni a czestochowai Szűzanyának.

Duda megválasztását hétfőn vezető európai politikusok kommentálták. Délelőtt, még a hivatalos eredmény kihirdetése előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök gratuláló táviratot intézett hozzá, annak a meggyőződésnek adva hangot, hogy „az európai biztonság és stabilitás erősítését szolgálnák a valódi jó szomszédságon és egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletén alapuló konstruktív orosz-lengyel kapcsolatok”.

A lengyel nagykövet a változásról beszélt

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete az M1-nek hétfőn azt mondta:

a lengyelek változást akarnak.

"Bár vannak az európai átlag feletti lengyel sikerek, de vannak problémák is, alacsony bérek, munkanélküliség, ezért a választók nem annyira folyamatosságra szavaztak, mint inkább az új impulzusra" - mondta Roman Kowalski. Ez szerinte részben nemzedéki kérdés, a többség a fiatalabb jelöltet választotta, aki a mai problémákra érzékenyebb lehet.

A nagykövet a lengyel belpolitika radikalizálódását nem tartja reális veszélynek, Lengyelországban szerinte nincs jelentős támogatottsága a szélsőséges erőknek.

Miután a lengyel elnököt az állampolgárok közvetlenül választják, jelentős hatalma van, például megvétózhat törvényeket és közvetlenül felügyeli a biztonságpolitikát, a hadsereget. "Sajnos ezek most fontos témák Európában és azon kívül is" - mondta a nagykövet, aki szerint ezen a területen nem várható nagy változás. Az új elnök is támogatja a lengyel-amerikai együttműködést és Ukrajnaával kapcsolatban is hasonló az álláspontja, mint elődjéé.

Nagyobb változások inkább szociális és gazdasági téren várhatók, különösen az uniós együttműködéssel összefüggésben - mondta Roman Kowalski.

A politikai megfigyelők többsége úgy látja, Duda választási győzelme következményeként a parlamenti választások előtt kiéleződnek a kormányzó jobbközép Polgári Platformon (PO) belüli feszültségek, a PiS megerősödik, a lengyel politikai színtér az elnökválasztás során nagy számban jelentkező protesztszavazók révén is átrendeződik. Ewa Kopacz, a PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíció élén álló miniszterelnök elmondta: reméli, hogy kormánya utolsó hónapjai "minél gyümölcsözőbbek", az új államfővel való együttműködés pedig "lehetőleg a legjobb lesz".

Rovatok