Index Vakbarát Hírportál

A palmürai amfiteátrumban rendezte kivégzéseit az ISIS

2015. május 27., szerda 20:19

A 2000 éves római műemlékváros központjában, az amfiteátrumban rendezte kivégzéseit az ISIS, számolt be szemtanúkra hivatkozva a Vocativ. A gyilkosságokat a terroristák filmre is vették, a felvételek várhatóan hamarosan megjelennek az interneten. 

A hírek szerint a kivégzettek afgán és iráni állampolgárok voltak. Egy szír emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy húsz rabot lőttek le a helyiek szeme láttára. 

Halottaikat hátrahagyva menekültek

Tadmur (a romváros mellett található település) csütörtökön került az ISIS ellenőrzése alá. A terrorszervezet elfoglalta a katonai légitámaszpontot, a börtönt és a hírszerzés helyi központját is. A várostól délnyugatra nagy területen elhelyezkedő romvárost nem sokkal éjfél után rohanták le - közölte Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője.

A szíriai állami tévé szerda este beszámolt arról, hogy a kormánypárti erők kimenekítették a városból a lakosság legnagyobb részét, majd kivonultak onnan.

Az Iszlám Állam Twitter-profilján megerősítette, hogy a kormánypárti erők összeomlása után teljesen elfoglalta Tadmurt. "A visszavonuló erők számos halottjukat hátrahagyták" - írták. Tadmur ostromában annak május 13-i kezdete óta legalább 462 ember halt meg az OSDH szerint, közöttük 71 civil, a kormányerők 241 katonája és 150 dzsihadista. A civilek közül sokakat az IÁ emberei gyilkoltak meg.

Palmüra világszerte híres  jó állapotban megmaradt római építészeti emlékeiről. 

Rovatok