Index Vakbarát Hírportál

A photosopot is bevetették az oroszok?

2015. június 1., hétfő 15:28

Manipulált képeket mutatott be az orosz védelmi minisztérium abban az anyagában, amelyben azt akarta bizonyítani, hogy a tavaly júliusban Donyeck felett lelőtt maláj utasszállító gép tragédiáját nem az oroszbarát szakadárok, hanem az ukrán hadsereg védelmi ereje okozta – állítja a Bellingcat oknyomozó portál.

A jelentés szerint olyan műholdfelvételekbe nyúltak Adobe Photoshop CS5-tel, amelyeken épp a fedélzetén 298 emberrel Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gép lelövésére alkalmas légvédelmi rakéták álltak. Az orosz verzión jól látható a front ukrán oldalán lévő Buk rakétarendszer, ám az elemzés szerint a képek még júniusban készültek, nem pedig júliusban. Egy másik kép – az orosz fél szerint szintén júliusból, közvetlenül a tragédia után – a szakadárok által ellenőrzött donyecki térséget mutatja, ahol nincsen Buk.

Az ukrán bázisról kivették a Bukot a július 17-i képen, hogy úgy tűnjön, mintha a rakétarendszert elmozdították volna és megjelenítették ott, ahol valójában nem volt – idézte a Newsru.com a Bellingcat vezetőjét, Eliot Higginst.

Az orosz fél a tragédia után visszautasította a feltételezést, hogy Bukból indított rakéta semmisíthette volna el a gépet, inkább egy ukrán Szu-25-ös vadászgépre gyanakodott. Egy későbbi belső anyagában azonban elismerte, hogy Buk okozhatta a tragédiát, de csak azzal a megszorítással, hogy a rakétarendszer nem a szakadárok, hanem az ukrán hadsereg kezelésében volt. A szakadárok állítása szerint nem volt náluk működőképes Buk a tragédia idején.

Szedi áldozatait a tűzszünet

Ukrán jelentések szerint az elmúlt 24 órában három ukrán katona vesztette életét, kettő pedig a szakadárok fogságába került Marjinkánál. A terrorelhárító akció (ATO) szóvivője szerint Mariuopol közelében, Sirokinénél zajlanak az összecsapások . Andrij Liszenko az ukrán állások elleni aknatűzről számolt be Donyecktől délre és Horlivkánál is. A szóvivő szerint a tűzszünetet az oroszbarát szeparatisták rendszeresen megsértik, bár Lugansz körül az utóbbi időben nyugodtabb a helyzet, mint Donyecknél vagy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupoltól keletre.

Rovatok