Index Vakbarát Hírportál

Ukrán kormányzó lesz a volt grúz elnökből

2015. június 1., hétfő 23:11

Lemondott grúz állampolgárságáról Mikheil Saakashvili, hogy a ukrajnai Odessza térség kormányzója lehessen, írja a BBC. A volt grúz kormányfő elmondta, hogy a saját országában azonnal letartóztatnák koholt vádak miatt. A nyilvánosan oroszellenes és amerikapárti Saakashvili radikális reformjait hatalommal való visszaéléssel vádolják. A politikus a mandátuma lejárta után 2013-ban hagyta el az országot és szerinte politikai indíttatásból vádolják.

Saakashvilit maga Petro Porosenko ukrán kormányfő nevezte ki, nem kis meglepetést okozva a saját párttársai körében. Az ukránt alap szinten beszélő politikus az ukrán állampolgárságot is megkapta azzal a céllal, hogy radikális reformokkal megállítsa a térségben észlelt korrupciót és szervezett bűnözést. Dmitrij Medvegyev orosz elnök komédiához hasonlította Saakashvili kinevezését. Moszkva a 2008-as orosz-grúz háború óta kritizálja Sakkashvili politikáját.

Donyeckkel és Luhanszkkal ellentétben Odesszát nem érintette az oroszpártiak és az urkán hadsereg összecsapásai, ennek ellenére 2014 májusában40 oroszpárti szakadár halt meg, amikor felgyújtották a bázisukként szolgáló épületet.

Rovatok