Index Vakbarát Hírportál

Megfenyegették a tömeggyilkos Breiviket a börtönben

2015. június 12., péntek 22:25

Egy fogolytársa megfenyegette a norvég Anders Behring Breiviket, aki 2012 óta tölti a büntetését a skieni börtönben. Az eset még áprilisban történt, amikor egy másik fogolynak sikerült eljutnia Breivik szigorúan őrzött cellájához, ahol az ajtón dörömbölt, és azt kiabálta:

Ha nem lenne közöttünk egy ajtó, megölnélek.

Mindez egy levélből derült ki, amelyet maga Breivik írt, és alapvetően nem erről, hanem egy sajtópanaszról szólt. Breiviknek ugyanis nem tetszett, hogy az Aftenposten nevű norvég újság "tömeggyilkos" megnevezéssel hivatkozik rá. (Volt már ennél is furcsább panasza korábban, amikor Playstation 3-at követelt a konzol korábbi változata helyett.)

A börtön vezetője az Aftenpostennek megerősítette a fenyegetés tényét, de mint elmondta, se a szökés, se a két rab közötti közvetlen érintkezés veszélye nem állt fenn.

Breiviket 21 év börtönre ítélték, miután 2011 júliusában dupla terrorakciót követett el, 77 ember halálát okozva. A brutális tömeggyilkosság megrázta Norvégiát, és nagy vitákat gerjesztett az ország büntetőrendszerének hatékonyságáról.

Rovatok