Index Vakbarát Hírportál

Bezárhatják a görög bankokat

2015. június 16., kedd 00:35

Ha csütörtökig nem sikerül megegyezni a görög államadósság-válság kezeléséről, akkor péntekre rendkívüli uniós csúcsot hirdethetnek - írja az MTI a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva. Ezen kívül a megállapodás - egyébként borítékolható -elmaradása esetén több napra bezárják a görög bankokat.

A német lap szerint az euróövezeti tagországok vészhelyzeti forgatókönyvet dolgoztak ki a görög kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelensége miatt, és ennek része az, hogy a legfelsőbb szinten helyezzék nyomás alá Alexisz Tziprasz görög kormányfőt, aki kétfrontos harcot vív: odahaza saját szélsőbaloldali választási ígéretei miatt kellet magyarázkodnia. 

A Süddeutsche Zeitung azt is írja, a hétvégén megkezdik az euróövezet és Görögország közötti pénzforgalom ellenőrzésének előkészítését, aminek részeként néhány napra elrendelik valamennyi görög bank bezárását. Ezután a bankok pénzforgalmi korlátozások mellett működhetnek tovább, így összeghatárt vezetnek be a napi készpénzfelvételre és a belföldi átutalásokra.

Hogy elkerüljék a pánikszerű betétkivonást, a külföldre irányuló átutalásokat nem teljesíthetik a bankok.

Azonban mivel az áruk és a tőke szabad mozgása az egyik alapvető uniós szabadság, korlátozásáról csak egy különleges jogszabályban lehet rendelkezni. Ha Athén erre nem hajlandó, az euróövezeti partnereknek csak az a lehetőségük marad: elszigetelik Görögországot a valutaunió pénzforgalmi rendszerében.

A görög kormány hetek óta tárgyal a hitelezők - az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel arról, milyen intézkedéseket kell tennie azért, hogy felszabaduljon a 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete. A pénz nélkül Athén szinte biztosan nem tudja kifizetni az IMF-től kapott hitelek aktuális, 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletét az utolsó, június végéig tartó részletét. Azonban mind az IMF, mind a Bizottság visszadobta a görög terveket, és nem látszik az sem, hol lehetne áttörés a megmerevedett forntokon.

Rovatok