Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kénytelen azokra országokra irányítania fegyvereit, ahonnan fenyegetik

2015. június 16., kedd 18:49

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy az év végéig negyven új, interkontinentális ballisztikus rakétával bővítik az ország nukleárs arzenálját a hadsereg fejlesztése érdekében, írja a BBC. Ezek a rakéták a legfejlettebb rakétavédelmi rendszereken is képesek áthatolni. 

Putyin ezt azután jelentette be, hogy a napokban kiderült, az Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-európai országokban. Magyarország még nem kapott erről hivatalos értesítést Siklós Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár szerint. 

Oroszország kénytelen lesz azokra az országokra irányítani fegyvereit, ahonnan fenyegetik 

ezt már az MTI tudósítása szerint azután jelentette ki Putyin, hogy Sauli Niinistö finn elnökkel tárgyalt Moszkva környéki rezidenciáján.

Az orosz elnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

"ha valakik fenyegetik Oroszország területét, akkor Oroszországnak fegyvereit azokra az országokra kell irányítania, ahonnan a fenyegetés kiindul".

Azt mondta, hogy Moszkvát a NATO rakétavédelmi rendszerének tervezett kiterjesztése jobban aggasztja, mint az Európába telepítendő fegyverekről szóló nyugati nyilatkozatok.  

Hétfőn a lengyel védelmi miniszter nyilatkozta, az Egyesült Államok komolyan fontolgatja, hogy nehézfegyverzetű egységeket állomásoztasson Lengyelországban. Erre reagálva az  Jurij Jabukov tábornok az orosz védelmi minisztérium álláspontját hangoztatva azt mondta, ez lenne a hidegháború óta a legagresszívabb lépés. 

A The New York Times korábban azt írta, a javaslat tankok, tüzérségi harci járművek és összesen akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzet Lettországba, Litvániába, Észtországba, valamint Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetleg Magyarországra való ideiglenes áthelyezésére vonatkozik.

Az amerikai külügyminiszter aggódik

John Kerry amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, idén negyven új interkontinentális ballisztikus rakétával bővítik az orosz nukleáris arzenált.

Washingtoni sajtótájékoztatóján Kerry azt közölte, hogy beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a Szíriában végrehajtott vegyi támadásokról, amelyek mindenki türelmét próbára teszik. Szavai szerint az ügyben az Egyesült Államok diplomáciai és egyéb erőfeszítéseket is tett.

Kerry arról is beszámolt, hogy aggodalmát fejezte ki Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnöknek a nukleáris fegyverekkel egyaránt rendelkező Pakisztán és India közötti megnövekedett feszültség miatt.

Rovatok