Index Vakbarát Hírportál

Teljesen új dologra világított rá a grazi ámokfutó esete

2015. június 23., kedd 13:51

Az Interpol is beszállt a grazi ámokfutó utáni nyomozásba, a nemzetközi nyomozószervezet az elkövető ausztriai és boszniai környezetét, ismerőseit és családját térképezi fel – írja az MTI a Die Pressére hivatkozva.

A 26 éves boszniai származású férfi ugyanis egyelőre nem tudott magyarázatot adni arra, miért hajtott több mint 100 kilométer/órás sebességgel a járókelők közé szombaton az ausztriai Graz belvárosában, majd miért kezdte el szurkálni őket. Az ámokfutásban hárman meghaltak és harmincan megsérültek.

Bár az eset után gyorsan kizárták a vallási indítékot, most mégis vizsgálják, az elkövető iszlám tanokkal való kapcsolatát is. De ezt inkább csak a biztonság kedvéért végzik, mivel sem a férfi, sem a családja nem volt különösebben vallásos, nem tartották az egyházi ünnepeket sem.

Azt lehet tudni, hogy a férfi négyéves korában menekült szüleivel együtt a háború sújtotta vidékről Ausztriába, és május végén a feleségével szembeni erőszakos tett miatt a rendőrség eltiltotta attól, hogy érintkezzen a családjával. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az eset viselhette meg a férfit – szakértők fel is hívták a figyelmet arra, hogy nemcsak a családon belüli erőszak elszenvedőinek, hanem az erőszakot elkövetőknek is szükségük van segítségre, hiszen ez számukra is krízishelyzetet jelent. Andreas Zembaty azt mondta:

Az agresszorokkal is törődni kell, különben lappangó veszélyt jelenthetnek, a kialakult helyzet pedig haragot és agressziót szülhet.

A belügyminiszter máris jelezte a kormány fogadókészségét az efféle esetek megelőzésére. Pszichés támogatásra egyébként a túlélőknek is szükségük van: már csaknem kétszáz járókelő kérte a pszichológusok segítségét az eset feldolgozásához.

Hat, életveszélyes sérüléssel kórházba szállított sérült közül hétfőn kettő még kritikus – de nem életveszélyes – állapotban volt. Vasárnap a városban az áldozatok emlékére gyászmenetet tartanak, amelyen részt vesz Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök is.

Rovatok