Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt újabb 300 halott a pakisztáni hőségben

2015. június 24., szerda 10:39

Továbbra sem érkezik a várva várt eső Karacsiba, a napok óta tartó pakisztáni hőséghullám 24 óra alatt újabb 300 emberéletet követelt. Az áldozatok többsége idősebb szegény, összesen most már nyolcszáz ember halálát okozta a szűnni nem akaró száraz forróság.

A hőhullám négy napja tombol a 20 milliósnál is nagyobb városban, hétvégén 45 fokot is mértek. Kedden több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Már két napja megteltek a hullaházak, a bajokat tetézi, hogy a felpörgetett légkondicionáló-használat miatt akadozott az áramellátás, ez zavarokat okozott a vízszolgáltatásban is. A hőhullám egybeesik a ramadán szent hónapjával, amikor a muzulmánok többsége a nappali órákban nem iszik és nem eszik. A halál oka sok esetben kiszáradás volt.

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett és szünnapot rendelt el a forróság által leginkább sújtott Karacsiban, és arra biztatja a lakosságot, hogy otthonában hűsöljön. A hadsereg 22 egészségügyi központot állított fel. A katonák vizet és vízben oldandó, kiszáradás elleni sókat osztanak a lakosoknak.

A BBC riportja szerint a hadsereg ezzel is a saját hatékonyságát igyekszik szemléltetni a gyengekezű civil politikusokkal szemben. Az áramkimaradások és a közkórházak rossz állapota miatti feszültség elsősorban a kormányzat ellen irányul, a politikusok egymást vádolják azzal, hogy nem reagáltak időben a krízisre.

Egy a tenger felől érkező fuvallat lehűtötte szerdán a metriopolisz néhány részét, azonban a beharangozott, monszun előtti esők még mindig nem érkeztek meg a térségbe — írja az MTI. A Pakisztánnal szomszédos Indiában a múlt hónapban több mint 2200 ember halt meg egy heteken keresztül tomboló hőhullámban, amelyben a hőmérséklet tartósan 40 fok fölött volt.

Rovatok