Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: 890 magyar turista van Tunéziában

2015. június 27., szombat 17:37

Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztetett a tunézia helyzetről Szijjártó Péter, és egyetértettek abban, hogy Magyarország - az uniós állásponttal összhangban - nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, hangzott el az MTI beszámolója szerint a külügyminiszter szombati, dunakeszi sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy Tunézia a második kategóriában marad, ahová a beutazást fokozott biztonsági kockázatúnak minősítik.

Szijjártó azt mondta: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ is növelte a készültségi fokozatát, hogy ha bármennyire is romlik Tunézia biztonsági helyzete, akkor lépni tudjanak. A TEK felkészül arra, hogy ha újabb terrorcselekmény történne, és végletesen romlana a biztonság, akkor állami részvétellel tudják hazahozni a magyar állampolgárokat.

Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre

- mondta Szijjártó. Egyelőre egyik uniós tagország sem szervezi turistáinak kimenekítését állami eszközökkel, az európaiak charterjáratokkal hagyják el Tunéziát, jegyezte meg.

A külügyminisztérium megkereste a Magyar Utazási Irodák Szövetségét, hogy kiderítse, pontosan hány magyar turista is van kint. Most úgy tudják, négy utazási iroda szervezésében vannak ott magyar turisták, összesen 890-en:

A Karthago emberei közül szombaton 184 ember utazik haza, de a külügyminisztériumnál úgy értesültek, hogy a kifelé tartó gép is visz turistákat. Az ő számukat nem tudják. Szijjártó megismételte, amit a lövöldözés után is mondott pénteken: arra kérnek minden magyart, hogy mérlegeljenek, mielőtt Tunéziába utaznak, és ha az utazás mellett döntenek, jelentkezzenek be először a tuniszi külképviseleten, és tartsák bekapcsolva a mobiljaikat, hogy el lehessen őket érni.

Abban a szállodakomplexumban, ahol a lövöldözés szerint, pénteken 9 magyar állampolgár volt. Közülük 5-en hazajönnek szombaton, egy kisgyerekes család és még 2 ember.

Egy konzul Szúszában, a másik konzul Dzserbán van, a tuniszi nagykövetségen 24 órás ügyeletet tartanak.  Szijjártó szerint a magyar turisták a körülményekhez képest nyugodtak, de vannak, akik idő előtt haza szeretnének utazni. "Bízunk abban, hogy az utazási irodák kellően felelősségteljes magatartást tanúsítanak" - mondta.

Rovatok