Index Vakbarát Hírportál

Az egész vagyonát jótékony célra adományozta egy szaúdi herceg

2015. július 2., csütörtök 17:06

Az egész, összesen 32 milliárd dolláros személyes vagyonát felajánlja jótékony célokra  al-Valíd bin Talal Abdul-Aziz Al Szaúd szaúd-arábiai herceg, akit tavaly díszdoktorrá avattak a budapesti Corvinus Egyetemen, és aki egyébként a világ 32. leggazdagabb embere.  Az arab világ Warren Buffetjeként emlegetett milliárdost Bill és Melinda Gates alapítványa inspirálta a nagylelkű tettre, írja a Quartz.

Bin Talal herceg a nyugati milliárdos filantrópok példáját követve már eddig is jelentős összegeket költött jótékonykodásra. Az alapítványának a közleménye szerint a mostani összeget arra fogják használni, hogy "a kultúrák közti megértést elősegítő hidakat építsenek, közösségeket fejlesszenek, elősegítsék a nők egyenjogúsodását, támogassák a fiatalságot, katasztrófák után azonnali segélyt nyújtsanak és egy toleránsabb, elfogadóbb világot teremtsenek". 

"A filantrópai egy személyes felelősség, amelyet már három évtizede a magaménak tudok és az iszlám hitemnek egy lényeges része" - mondta al-Valíd. Nem véletlen, hogy  a szaúdi herceg az iszlám szent hónapjában, a Ramadan alatt tette meg a felajánlását.

Bin Talalnak a 32 milliárd dolláros felajánlás után sem kell tartania attól, hogy elszegényedik. Egyebek mellett az övé a King Holding Comapny nevű befektetési vállalat, amelynek vannak részvényei az Apple-ben, a Twitter-ben, a Disney-ben, a General Motorsban és a 21st Century Fox-ban is, emellett részben tulajdonosa például a Four Season hotelláncnak is, nem mellesleg pedig a szaúdi király unokaöccse.

A herceg a vagyonának egy jelentős részét különféle luxuscikkekre költötte korábban. Az övé például a világ 54. legnagyobb magánjachtja, a 86 méteres Kingdom 5KR, ami egy James Bond-filmben (Soha nem mondd, hogy soha) is szerepelt, mint a főgonosz hajója. Az 54. hely a világranglistán valószínűleg nem elégítette ki a herceget, ezért nemrég rendelt egy 173 méteres jachtot is, ami körülbelül 500 millió dollárjába – 114 milliárd forintba – fog kerülni.

Ha a herceg vízen nem tudni eljutni oda, ahová akar, akkor még mindig válogathat a körülbelül 12 magánrepülője közül. Van például egy Boeing 747-ese, két hálószobával és egy 14 személyes étkezővel. Az igazi fényűzést a 300 millió dolláros Airbus 380-asban csapta. Ebben a gépben van parkoló a herceg Rolls Royce-ának, egy tízüléses minikoncertterem, egy márvány gőzfürdő, öt hálószoba óriási ágyakkal, húsz kisebb szoba, egy lift, és egy imaszoba, ahol az imaszőnyegeket egy számítógép mindig automatikusan Mekka irányába fordítja.

Rovatok