Index Vakbarát Hírportál

A vakáció első hétvégéjén többen fulladtak vízbe Szlovákiában, mint az előző két évben összesen

2015. július 7., kedd 13:35

Tavaly egy, 2013-ban pedig három ember fulladt vízbe Szlovákiában. Az elmúlt hétvégén öt, írja a   SME   nyomán a   Parameter.sk

A mentőbúvárok szombaton este bukkantak két, 11 illetve 12 éves kislány holttestére a Batizovce mellett található tóban, vasárnap délután Szencnél jetskivel gázoltak el egy 46 éves fürdőzőt. Emellett a búvárok hiába keresték azt a 21 éves fiatalt, aki a zsolnai vízierőmű átúszása közben merült el.

A Szlovák Vöröskereszt Vízi Mentőszolgálatának vezetője azt mondta, a statisztikák szerint minél nagyobb a hőség, annál többen fulladnak vízbe. Minél nagyobb az emberek koncentrációja, annál nagyobb az esély a tragédiára.

A hőségben a vízparton nem ajánlatos alkoholt fogyasztani, nem szabad felhevült állapotban a vízbe ugrani, fokozottan oda kell figyelni a gyermekekre és az idősekre, tette hozzá. Emellett azt tanácsolta, hogy úszás és vízbe merülés előtt mindig ellenőrizzük a mélységet. A hétvégi tragédiákról itt olvashat bővebben.

Magyarországon szerdán várható csak enyhülés a kánikula után, keddre 38 fokot jósoltak. Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az érvényben levő hőségriasztás a hőséggel járó környezet-egészségügyi kockázatot jelzi. Tanácsaikat itt olvashatja a kánikuka idejére.

Rovatok