Index Vakbarát Hírportál

Bushhoz és Clintonhoz is dől a pénz

2015. július 16., csütörtök 22:10 | aznap frissítve

Még a jövő év eleji előválasztások is messze vannak, de egyre csak pörög a pénzszivattyú, és gyűjtik a dollármilliókat a 2016-os amerikai elnökválasztásra pályázó jelöltek, akik csak úgy tapossák egymást Barack Obama székéért. Az amerikai kampányban nagyon fontos az adománygyűjtés, ha ugyanis idő előtt elfogy egy jelölt pénze, akkor nagyjából le is húzhatja a rolót a kampánya.

 

Van, aki már régebben, de a többség csak egy-két hónapja jelentette be indulási szándékát, így ebből is adódhatnak lemaradások a gyűjtésben. Mindenesetre a Wall Street Journal infografikájából is kiderül, hogy az eddigi legtöbb pénzt a héten nyakcsigolya-törést szenvedett korábbi elnök George H. W. Bush fia, Jeb Bush szedte össze, közel 120 millió dollárnál tart már, míg az őt követő Hillary Clinton alig több mint a felét kalapozta eddig össze.

A top ötbe érthető módon csak Clinton került be demokrataként, a második legeredményesebb demokrata Bernie Sanders is mérföldekkel le van maradva Clinton mögött. A republikánusoknál viszont lépésről lépésről lépésre halad Ted Cruz, Rand Paul és Marco Rubio is, akik a felmérésekben csak éppen hogy vezető Bush nyomában loholnak a közvélemény-kutatóknál.

Bush a pénz 86 százalékát az őt segítő Super PAC-eken keresztül gyűjtötte be, míg Clinton a teljes pénze kétharmadát, 45 millió dollárt maga szedte össze. Az elmúlt két elnökválasztáson már egymilliárd dolláros kampánybüdzsékről lehetett beszélni, Clinton és Bush most is megcélozta ezt a bűvös határt.

A legtöbben biztosra veszik, hogy 2008 után újra neki futó Clinton lesz a demokraták jelöltje, de azért még ő sem lehet teljesen nyugodt. Az viszont tagadhatatlan, hogy a republikánusok oldalán várható a sokkal nagyobb versengés, ott a felmérések alapján teljesen kiszámíthatatlanok az esélyek. Bár az amerikai médiában már ismét egy Clinton-Bush párharcot vetítenek előre, ha valamelyik másik jelölt jobban fel tudja pörgetni az adományozóinak a számát, akkor annál keményebb küzdelem várható.

Rovatok