Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton újra indul az amerikai elnökségért

2015. április 12., vasárnap 21:10 | aznap frissítve

„Hivatalos: Hillary indul az elnökségért" – szerepelt abban az emailben, amit Clinton egyik tanácsadója, John Podesta küldött ki a kampánycsapatnak és a támogatóknak. Ezzel a volt first lady, szenátor és külügyminiszter hivatalosan is megpályázza a demokraták elnökjelöltségét 2016-ban, és beindítja a kampánygépezetét, ami reményei szerint egészen a Fehér Házig repíti majd jövő novemberben. A honlapjára is kikerült a kampány megindítása, Clinton ott azt írja, az átlagamerikaiaknak egy bajnokra van szükségük, aki ő akar lenni.

Az AP szerint Clinton fontos kampányüzenetei között szerepel majd, hogy gazdasági biztonságot teremtsen a középosztálynak, ebben hasonlítani fog a kampánya Obama 2012-es újraválasztási indulására. Hillaryt olyan harcos típusként jelenítik majd meg, aki a kongresszusban, az üzleti életben és a világ vezetőivel tárgyalva is eredményeket tudott elérni.

Az már csütörtökön kiszivárgott, hogy vasárnap jelenti be indulását, amit Twitter-üzenet, online videók, kiküldött emailek és konferenciahívások követnek. Éppen ezért a támogatók, és ellenfelek is előre számíthattak, és reagálhattak a bejelentésre.

A bejelentés után rögtön kiállt Clinton mellett Madeleine Albright volt külügyminiszter, aki szerint okos, eltökélt, „nagyszerű elnök lesz belőle." A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) elnöke is üdvözölte a volt first lady indulását. Barack Obama elnök pedig még szombat este nevezte barátjának Hillaryt, akiből szerinte kiváló elnök lesz.

A másik oldalról pedig a republikánusok már vasárnap elkezdték az össztüzet zúdítani Clintonra. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke azt mondta, az amerikaiak nem bízhatnak Clintonban, míg Jeb Bush, George W. Bush leendő elnökjelölt öccse arról beszélt, hogy sokkal jobb külpolitikára van szükség, mint amit az Obama-Clinton duó csinált. „Ez hosszú küzdelem lesz, de együtt megállíthatjuk" – írta Hillary bejelentése után a támogatóinak. A felmérésekben jól szereplő, még szintén csak várható elnökjelölt Scott Walker wisconsini kormányzó is Clintont nevezte az elrontott Obama-külpolitika kitalálójának.

Már két éve készül erre

Hillary Clinton most másodszor próbálkozik, miután 2008-ban esélyesként vágott neki az elnökjelöltségnek, de a csapata több hibát is elkövetett, és végül nem tudta felvenni a versenyt az addig soha nem látott kampánnyal előálló Barack Obamával. Korábbi riválisa megválasztása után Clinton külügyminiszterként maradt az előtérben Obama első ciklusa alatt, bejárta a világot, számos fontos vezetővel találkozott.

Azonban már akkor mindenki azt tippelte, hogy visszavonul kicsit rendezni a sorait, aztán előkészíti újabb elnökjelölti indulását, amikor bejelentette, hogy Obama második ciklusában semmiképpen sem marad külügyminiszter. Az elmúlt két évben aztán javában ment a Clintonék családi barátainak, politikai támogatóinak a megkörnyékezése, a majdani aktivistahálózatok megalapozása, és persze a pénzügyi donorok összevadászása.

Clinton a külügyminiszteri poszt elhagyása óta gondosan készítette elő indulását, amibe azonban így is bakik csúsztak, új önéletrajzi könyvének bemutatója például nem sikerült tökéletesen. Időről időre tartott beszédeket, és a félidős választások előtt is országszerte kampányolt a demokraták mellett 2014-ben, ami után a republikánus oldalról potenciális elnökjelöltek be is támadták, és clintonistának állították be a vesztes demokratákat. Clinton felkészüléséről bővebben>>>

Megint ő az esélyes

A hetek óta várt bejelentésen már túl van, innentől már élesbe fordult a kampánya, de még hosszú út áll Clinton előtt, ha másfél év múlva ő akar lenni Obama utódja, és az Egyesült Államok első női elnöke. Clinton az első demokrata jelölt, aki bejelenti 2016-os elnökjelölti indulását, és a felmérések szerint abszolút favoritnak számít a párton belül. Várhatóan a pénzgyűjtéssel sem lesz sok gondja, és állítólag az Obama újraválasztásánál összekalapozott egymilliárd dollárnál is többet akar összeszedni.

Vigyáznia kell, nehogy valahogy belefusson egy Obama-féle meglepetésjelöltbe, egyelőre azonban messze nem látszik ilyen kihívó, így egyszerre már az elnökválasztásra is készülhet, miközben a republikánusokra még egy végtelen harc vár az előválasztások alatt a másik oldalon. Az azonban egy csütörtöki felmérésből is kiderült, hogy Clintonnak akár már az elnökválasztás szempontjából sem nem árt ráfeküdnie a korán előválasztó államokra. Iowában 2008-as indulásakor csak harmadik helyen végzett Barack Obama és John Edwards volt szenátor mögött, most pedig egy új poll szerint a saját indulását kedden bejelentő Rand Paul republikánus, Tea Party-támogatást élvező szenátor verné a volt külügyminisztert az államban.

2008-as hibájából tanulva Clinton ezúttal nem bíz mindent a nagyobb, de később szavazó államokra, hanem négy korai államban is nagy erőkkel készül az előválasztásra. A legfontosabb Iowában kezdi a kampányolást, és már jó előre veterán kampánycsapatot épített ki az államban, ahol gyakori vendég lehet a következő egy évben.

Személyesebbre venné, mint legutóbb

A kampánya alaptémája is kulcsfontosságú lesz. Legutóbb nem tudott előállni egy igazán megfogható üzenettel, az meg, hogy tapasztalatai alapján már az első nap készen állna az elnökségre, elég kevésnek bizonyult Obama pártvonalakon átnyúló, és változást ígérő szlogenjével szemben.

Leendő lehetséges programját előrevetítve az elmúlt időszakban többször is felszólalt a nők jogaiért, egyenlő fizetést követelt nekik. Ezen túl fontosnak nevezte a külföldi kapcsolatépítéseket, és a kompromisszumos döntéseket Washingtonban. A Washington Post szerint emellett Clinton a legutóbb túlságosan mesterkéltnek tűnő fellépéseivel szemben sokkal személyesebb kampányra készül, amiben több kisebb fellépés is szerepelne. Ide tartozik az is, hogy nem felejtette el hangsúlyozni az elmúlt időszakban, mennyire jól érzi magát az újdonsült nagymama szerepében.

Nehéz út, tele buktatókkal

Miközben megpróbálja részben újradefiniálni magát, azzal is számolnia kell, hogy first ladyként, szenátorként, külügyminiszterként megvan már a múltja, amiben a nyilvánvaló előnyök mellett ballasztokat is cipel magával. Clinton emailbotránya, hogy külügyminiszterként is saját emailcímét használta hivatalos ügyek intézésre, még nem ért véget, és akár a közeljövőben, akár jövőre bekavarhat Clinton terveibe, ahogy a bengázi nagykövetség elleni támadás miatt is kongresszusi meghallgatásokra kellett járnia.

A mozgásterét pedig az is befolyásolja, hogy a leköszönő Barack Obamához képest is pozicionálnia kell magát – a tét a demokratáknak valahol az Obama elnökségében elért eredmények megvédése is –, miközben a második világháború vége óta egyszer fordult elő, hogy egy elnök után az új elnök is ugyanabból a pártból kerüljön ki: Ronald Reagant követte alelnöke, George H. W. Bush. Egyébként az is jelzi, hogy ez Hillary utolsó reális esélye az elnökségre, hogy megválasztásakor a második legidősebb elnök lenne 69 évesen – egyedül Reagant választották meg néhány hónappal idősebben elnöknek 1980-ban.

A demokratáknak hagyományosan több útjuk van az elektori győzelemig, mint a republikánusoknak, a demográfia ugyanis inkább nekik kedvez. Azonban így is a 2016-os elnökválasztás legérdekesebb kérdését jelentheti a latino szavazók döntése, republikánus oldalon ugyanis több olyan jelölt is előállhat, aki meg tudja szólítani őket. Ezért is készül Clinton külön a latino szavazók meggyőzésére.

Bush még nincs hivatalosan

Hillarynak azonban arra is vigyáznia kell, hogy ha az előválasztások alatt túl gyorsan besöpri a győzelmet, akkor a felfokozott médiafigyelem inkább a nagyobb versengést ígérő republikánusokra irányulhat, és az ott végül győztesen kikerülő jelöltet tolhatja meg. A republikánusoknál a fontosabb nevek közül már bejelentette jelöltségét Ted Cruz szenátor, és a már említett Rand Paul is. A legnagyobb név, George W. Bush volt elnök öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó még a nem hivatalos szakaszban jár, de a médiában már önbeteljesítő jóslatként kezelik az 1992-est követő újabb Clinton–Bush-összecsapást.

Persze Bush jelöltsége megint egy külön történet, tele a Clintonéhoz hasonló előnyökkel, és buktatókkal. Például Bushnak nem elég a neve miatti egyensúlyozás, a Tea Partyból a tamtamot verő Rand Paul, de akár Ted Cruz, vagy a szintén Floridában érdekelt, jelöltségét várhatóan jövő hét elején bejlentő Marco Rubio szenátor miatt sem elképzelhetetlen, hogy annyira jobbra kell tolódnia az előválasztások során, hogy onnan nehezen tud bizonyos kérdésekben visszalavírozni középre.

Ez Hillarynek kedvezhet, és ebből is látszik, mennyire fontos lesz a következő néhány hónap, majd pedig az előválasztási küzdelem abban, ki, milyen esélyekkel vághat majd neki a tényleges elnökválasztásnak. Jeb Bush esélyeiről, egy várható nagy Clinton–Bush-párharcról itt írtunk bővebben>>>

Rovatok