Index Vakbarát Hírportál

Francia katonai bázisban terveztek gyilkolni

2015. július 16., csütörtök 17:13

Hétfőn négy fiatal férfit tartóztattak le, miután merényletet terveztek egy dél-franciaországi katonai bázisban, ahol kommandósok kiképzése folyik – írja az AP hírügynökség francia hatóságokra hivatkozva.  A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szerint újabb löketet kapott az amúgy is komoly terrorfenyegetettség az országban. A terv szerint egy tisztet fejeztek volna le, és az Iszlám Államhoz hasonlóan videóra vették volna az eseményeket.

Júniusban már volt egy hasonló eset, mikor egy szélsőséges lefejezte  a főnökét egy közlekedési vállalatnál.

Az országban eddig soha nem látott szinten van a fenyegetettség

– mondta Manuel Valls, kormányfő. A Charlie Hedbo elleni januári támadás óta a francia rendőrség, csendőrség és katonaság egységei fokozottan járőröznek a fontosabb turisztikai látványosságoknál.

A hétfőn elkapott személyek mellett volt egy 16 éves fiú is, akit azonban már elengedtek a hatóságok. A letartóztatottakról annyit tudni, hogy a 17 éves fiú töltötte be a felbujtó szerepét, a legidősebb, 23 éves tag pedig korábban szolgált már a bázison, de elbocsátották onnan. A fiatalokat összehangolt akció keretében az ország különböző részein kapták el.

Rovatok