Index Vakbarát Hírportál

Tízezren keresik Köpcöst

2015. július 16., csütörtök 14:33

A mexikói belügyminiszter szerint a rendvédelmi szervek közel 10 ezer tagja keresi Köpcöst azaz Joaquín Guzmán szökött drogbárót, írja az MTI. Csak az ország középső részén, Mexikó szövetségi államban az El Altiplano börtön körül koncentrikus körökre osztott zónákban összesen 1250 fő keresi a Sinaloa kartell vezetőjét. Munkájukat a csendőrség 180 fős speciális egysége is támogatja.

Ahogy azt megírtuk, szombat este egy földalatti alagúton, egy sínre szerelt motoron kijutott a börtönből El Chapo, azaz Köpcös becenévre hallgató bűnöző. Kedden ugyanakkor olyan fotók jelentek meg egy mexikói blogon, amelyen a Köpcös szerettei körében sörözik, valamint egy repülőgépen utazik. Joaquin Guzmán a körözött drogbárók amerikai listáján az első helyen szerepelt. A Forbes magazin a világ legnagyobb hatalmú gengsztereként tartja számon. 

A hatóságok a szökés óta százezer példányban osztották ki Guzmán fényképét az autópályák fizetőkapuinál dolgozóknak. Folyamatosan ellenőrzik a kórházakat, a szállodákat és a ravatalozókat is. A személy- és az áruszállító járművek átkutatását 48 kutyás egységgel végzik. A főbb autópályákon 101 ellenőrzőpontot állítottak fel.

A reptereken fokozott ellenőrzéseket tartanak, különös figyelemmel a magángépekre. A belügyminisztérium állítása szerint a szövetségi rendőrség a helyi erőkkel szorosan együttműködve keresi a drogbárót. A nemzetközi rendőrség, az Interpol eközben ismételten vörös riasztást adott ki. Eszerint a szervezet mind a 190 tagállamában elfogató- és kiadatási parancs van érvényben Köpcös ellen.

A Sinaloa-kartell vezetője korábban 2001-ben szökött meg a börtönből. Guzmánt 2014 februárjában volt felesége házában vették körül a kormányerők. A drogbáró akkor is egy alagúton keresztül tudott kimenekülni a gyűrűből. A Culiacán szennyvízhálózatával és hat másik házzal összekötött csatornarendszerbe a fürdőkád alatt lévő rejtett ajtón keresztül lehetett lejutni. A sikeres menekülés után azonban elkövetett egy hibát: telefonon kért segítséget társaitól, a nyomozók pedig beazonosították a hívást, és elfogták.

Rovatok