Index Vakbarát Hírportál

A maláj gép lelövésének első évfordulójára került elő a tragédiáról készült legdurvább videó

2015. július 17., péntek 10:43

 A kelet-ukrajnai szakadárok a mai napig sem ismerik el, hogy ők lőtték volna le a maláj légitársaság MH17-es járatát. Az igen erős, de csak közvetett bizonyítékok – például a rakéta típusa – mellé a tragédia első évfordulójára leleplező erejű videót ásott elő az ausztrál News Corp (Ausztráliát megrázta a terrortámadás, mivel a 298 halálos áldozat közül 38 volt ausztrál állampolgár). A donyecki szakadároktól megszerzett videón az látszik, ahogy a szakadárok (egyikük nyakában az  önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság személyazonosító kártyája lóg) a lelőtt gép roncsaihoz sietve rájönnek, hogy az bizony nem egy ukrán harci gép. 

A katonai gyakorlóba öltözött milicisták láthatóan megdöbbenten nézik – a felvételen kitakart – áldozatokat, a csomagokban turkálnak, sorra nyitogatják fel a hátizsákokat, közben zavartan olyanokat kiabálnak, hogy

Ki adott nekik engedélyt az átrepülésre?

Civilek, civilek!

Vigyétek innen őket!

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter pénteken az MTI szerint úgy reagált a videóra, hogy 

émelyítő a látvány. 

A hatóságok egyelőre nem tudják megerősíteni a felvétel hitelességét. A tragédia által leginkább sújtott országok, Hollandia, Malajzia, Nagy-Britannia és Ausztrália júliusban úgy döntöttek, az ENSZ elé viszik az azóta is lebegő ügyet, hogy végre megbüntethessék a bűnösöket.  Vlagyimir Putyin azonban – óriási meglepetés! – „korainak és kontraproduktívnak” tartja a bírósági eljárást. Pedig a géppel végző Buk föld-levegő rakétákat szinte biztos, hogy Oroszország szállította a szakadároknak, és az ilyen fegyverrendszerek komplexitását ismerve az is előfordulhat, hogy a kezelőszemélyzet csupa orosz állampolgárból állt. 

Rovatok