Index Vakbarát Hírportál

Hiába ríkatta meg, akkor is kedveli Merkelt a palesztin menekült kislány

2015. július 19., vasárnap 18:34

Emlékeznek még a palesztin kislányra, aki elsírta magát, mert Angela Merkel azt mondta neki, Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell? Nos, egyrészt azóta kiderült, hogy a 14 éves lány, Reem Sahwil a német idegenrendészeti törvény friss módosítása miatt mégis maradhat.

De most az is, hogy egyáltalán nem neheztel Merkelre.

A politika kemény dolog

Az MTI szerint Reem Sahwil a Bild am Sonntag című német lapnak elmondta, a rostocki fórumon, amelyen Merkel iskolásokkal beszélgetett, eredetileg nem akart felszólalni, de végül meggondolta magát. Ekkor mondta el a kancellárnak, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette, és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket. 

Merkel erre úgy válaszolt, hogy megérti a lány helyzetét, de "a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet".

Boldog voltam, hogy ennyire őszinte

Reem Sahwil viszont örül neki, hogy Merkel őszinte volt vele. Arra számított, hogy "majd valami olyasmit mond, hogy eltarthat egy darabig az ügyintézés, de biztosan maradhatunk. Természetesen csalódtam, és akkor kezdtem sírni, amikor Merkel asszony azt mondta, hogy mindig lesznek emberek, akiket ki kell toloncolni. Ez fájt, de boldog is voltam, hogy ennyire őszinte volt. Még inkább fájt volna, ha nem őszinte. Kedvelem az olyan őszinte embereket, mint Merkel asszony" - mondta a palesztin lány, aki egy libanoni menekülttáborból érkezett Németországba négy éve, kiválóan megtanult németül és jól teljesít az iskolában.

Merkel megríkatott egy menekült lányt

Vita a bevándorlásról

Eközben Németországban vita folyik arról, pontosan milyen bevándorlási szabályokra is van szükség. A szociáldemokraták (SPD) szerint egy átfogó bevándorlási törvényre van szükség, és a munkaerőpiaci igények alapján kell meghatározni, hogy ki telepedhet le. Szerintük nem szabad elijeszteni fiatal, tettrekész, beilleszkedni akaró embereket, és a németül kiválóan beszélő gyerekeket sem szabad kitoloncolni.

A munkaadói érdekképviseletek országos szövetsége (BDA) szerint a menedékkérőkre vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások közül sok politikailag és gazdaságilag is korszerűtlen, miközben számos üzem nem talál elég ipari tanulót.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség vitatja, hogy szükség van új bevándorlási törvényre, Horst Seehofer bajor miniszterelnök és CSU-vezér egyenesen "kérlelhetetlen szigorra" van szükség. Szerinte a menedékkérők nagyjából 40 százaléka a Nyugat-Balkánról érkezik, és körükben "nulla az elfogadott kérelmek aránya", viszont a háborús térségekből érkező menedékkérőket ő is befogadná.

Rovatok