Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Jogállam vagyunk, de meg akartam vigasztalni a síró kislányt

2015. július 20., hétfő 10:38

Reem Sahwil története rémlik mindenkinek, ugye?

Merkel megríkatott egy menekült lányt

Angela Merkel azt mondta, szerinte

őszinte és együttérző volt a 14 éves lánnyal.

A kancellár, aki a lány arcát is megsimogatta, a közszolgálati ARD-nek azt nyilatkozta, ez a gesztus is rendben volt, bár kritikusai szerint erőltetett és hideg volt a mozdulat.

"Helytelen lenne azt az üzenetet közvetíteni, hogy csak azért, mert valaki találkozik a kancellárral, gyorsabb ügyintézésre számíthat, mint rengeteg hasonló helyzetben levő másik ember."

Jogállam vagyunk, de ettől még egy síró kislányt meg akar vigasztalni az ember.

– mondta Merkel a Local szerint. (Villám-fogalommagyarázat: a jogállam, jogrend az egyik fő elem, ami az illiberális államokat a liberális demokráciáktól megkülönbözteti.)

Kérlelhetetlen szigor kell?

Németországban év végére akár 450 ezret is elérheti a menedékkérők száma, az országban vita folyik arról, pontosan milyen bevándorlási szabályokra is van szükség. A szociáldemokraták (SPD) szerint egy átfogó bevándorlási törvényre van szükség, és a munkaerőpiaci igények alapján kell meghatározni, hogy ki telepedhet le. 

A munkaadói érdekképviseletek országos szövetsége (BDA) szerint a menedékkérőkre vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások közül sok politikailag és gazdaságilag is korszerűtlen, miközben számos üzem nem talál elég ipari tanulót.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség vitatja, hogy szükség van új bevándorlási törvényre, Horst Seehofer bajor miniszterelnök és CSU-vezér egyenesen "kérlelhetetlen szigorra" van szükség.

Nehéz dolog a politika

Reem Sahwil a Bild am Sonntag szerint a rostocki fórumon, amelyen Merkel iskolásokkal beszélgetett, eredetileg nem akart felszólalni, végül mégis elmondta a kancellárnak, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette, és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket

Merkel erre úgy válaszolt, hogy megérti a lány helyzetét, de "a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet".

A lány egy libanoni menekülttáborból érkezett Németországba négy éve, kiválóan megtanult németül és jó tanuló az iskolában, hatodik osztályba jár. 

Csütörtök óta a Twitteren #merkelstreichelt (Merkel simogat) hashtaggel folyik a vita a rostocki fórumról,  sokan érzéketlenséget, együttérzésre képtelenséget vagy éppen neokolonializmust véltek felfedezni Merkel mozdulatában, mások azt emelték ki, hogy nem áltatta a kislányt, hanem közölte vele a tényeket.

Rovatok