Index Vakbarát Hírportál

A német külügyminisztert is megfigyelte az NSA

2015. július 21., kedd 00:05 | aznap frissítve

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) módszeresen megfigyelte Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is – írja az MTI. A lehallgatásra a WikiLeaksen olvasható újabb kiszivárgott dokumentumokból derül fény, amelyekről a Süddeutsche Zeitung német lap ír a kedden megjelenő számában.

A lap értesülése szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA éveken át lehallgatta Steinmeier és a német külügyminisztérium telefonjait is. Nem ez ugyanakkor az első diplomáciai szempontból kínos lehallgatási ügy az NSA és Németország között. Német lapok korábban arról írtak, hogy az NSA évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét, és évekig több minisztérium telefonbeszélgetéseit, sőt magát Angela Merkelt is lehallgathatta.

Hans-Christian Ströbele, a német Zöldek politikusa felszólította a kancellári hivatalt, hogy tegyen már végre valamit. Mint nyilatkozatában fogalmaz,

nem szabad tovább lapítani. Egyre jobban bebizonyosodik, hogy az amerikai titkosszolgálat az egész német kormány után kémkedett, miközben a kancellári hivatal hallgat és semmit sem csinál.

Rovatok