Index Vakbarát Hírportál

Szíriából visszatért ujgurokat vettek őrizetbe Kínában

2015. július 21., kedd 17:23

Több embert tartoztattak le a napokban Kínában azzal a váddal, hogy terrorcselekményre készülnek. A vélhetően iszlamista kiképzést kapó szélsőségesek számának megugrását nem nézik jó szemmel az országban.

Szíriából visszatért ujgur férfiakat tartóztattak le Kínában azzal a gyanúval, hogy külföldi kiképzésük után terrorcselekmények elkövetésére készültek, írja az MTI a Global Timesra hivatkozva. Az egyik gyanúsított a Kínai Központi Televízió (CCTV) adásában vallotta be, hogy bombatámadásra készült még az év elején. Egy hete pedig három bujkáló terroristát lőttek le egy razzia során.

A vélhetően a  Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom által kiképzett gyanúsítottak több évet töltöttek az iszlamisták között Szíriában, mielőtt visszatértek Kínába. A főként iszlám vallású ujgurok Kína északnyugati területén élnek és területükön már régóta függetlenedésükért harcolnak.

A Global Times által megszólított Vang Kuo-hsziang, pekingi társadalomtudományi professzor azt mondta, hogy főként a fiatal egyetemisták vannak veszélynek kitéve, mivel ők életkorúk miatt, amúgy is lázadnak, keresik önmagukat, így könnyebben válnak az iszlamista propaganda áldozataivá.

A délnyugat-kínai Jünnan tartományban idén már 553, illegális határsértésre is készülő szökevényt fogtak el, és négy terroristát lelőttek.

A szomszédos muszlim országokba tartó ujgurok közül idén már több mint 500-at kaptak el a kínai hatóságok.  Attól tartanak , hogy az országból elmenekülők később iszlamista befolyás alatt visszatérve szeparatista terrorcselekményeket követhetnek el.

Kína már régóta uralja a hszincsiangi ujgur autonóm tartományban élő 10 milliós népességű ujgurokat, és minden ellenállást  keményen megtorolnak, iszlám szélsőséges terrortámadásnak minősítenek.

Rovatok