Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós botrányban csukták le a kínai pártvezetőt

2015. július 21., kedd 14:55

Letartóztatták Pekingben Ling Csi-huát, a vezető kommunista pártból nemrég eltanácsolt titkárt, aki nagy összegben fogadott el kenőpénzt, lopott államtitkokat, és adott hatalmat szexért cserébe a szeretőinek.

A CNN cikkéből kiderül , az 58 éves Ling Csi-hua, aki a korábbi elnök, Hu Csin-tao alatt dolgozott pártvezetőként, az egypártrendszerű ország egyik legbefolyásosabb embereként volt számon tartva 2007 és 2012 között. 

Kínában két és fél éve zajlik egy kíméletlen korrupcióellenes küzdelem: párttagok százezreit részesítették megrovásban, fegyelmi kommandók ütnek rajta visszaélésekkel gyanúsított korifeusokon, bilincsben viszik el az ország egyik legbefolyásosabb emberét. Ling a legutóbbi áldozat azok között a volt kommunista vezetők között, akiket a Hszi Csin-ping jelenlegi elnök által kezdeményezett antikorrupciós hadjáratban tartóztattak le. Hszi fogadalmat tett, hogy felszámolja a hivatali korrupciót, és visszaszerzi a nép kormányba vetett bizalmát. 

A bejelentett terv után, miszerint a magas és alacsony pozícióban lévő korrupt hivatalnokokat egyaránt kézre keríti, több százezer személyt tartóztattak le, köztük a nemzetbiztonság volt vezetőjét és a hadsereg egyik tábornokát is.

Van, aki szerint Hszi Csin-ping elszabadult hajóágyúként viselkedik, de sokkal valószínűbb, hogy ez az egész alaposan ki van találva

– állítja Salát Gergely sinológus.

A Ferrari-baleset

Ling rohamosan növekedő politikai hatalmára jelentős csapást mért, amikor 2012-ben fia két hiányosan öltözött nővel motorbalesetben életét vesztette. Ling megpróbálta eltussolni a balesetet, melynek híre végigsöpört a kínai médián, erősen rontva Ling képét a közvéleményben.

Tavaly decemberben a párt hivatalos bejelentést tett, miszerint nyomozásba kezdenek Ling ügyében, mert tevékenysége több módon is szembemegy a párt előírásaival, majd nem sokkal ezután eltanácsolták a pártból. A párt szóvivői elárulták a CNN-nek, hogy az ügyet ideiglenesen felfüggesztették a kínai hatóságok, utólag azonban nem vették fel többet a telefont.

Titkos tárgyalás?

Politikai elemzők szerint mivel Ling ügye államtitkokat is tartalmaz, valószínűleg zárt ajtók mögött fogják folytatni a tárgyalásokat. Ezzel a párt kínos ügyeit el tudják titkolni a nyilvánosság elől. Andrew Wedeman, a Georgiai Egyetem kínai tanulmányok vezetője szerint Hszi kampánya nagymértékben megváltoztatta a vezető elitet övező légkört.

Amikor Hszit 2012-ben megválasztották pártfőtitkárnak, akkor minden elemző úgy tartotta, egy szürke funkcionárius került a párt élére, mert a háttérből irányító nagy öregek nem akarnak egy karizmatikus, markáns figurát. Ehhez képest Kínának Teng Hsziao-ping óta nem volt ilyen erőskezű vezetője.

Nehéz megállapítani, hogy mi ennek a hosszú távú jelentősége. Rövid távon érezzük, hogy az embereknek halálfélelmük van, és nem akarnak belefolyni olyan ügyekbe, amikről azt gondolják, hogy elkaphatják őket

– állítja Wedeman.

Rovatok