Index Vakbarát Hírportál

Van egy dolog, amitől majdnem ugyanannyira retteg a világ, mint az Iszlám Államtól

2015. július 24., péntek 20:07

40 országban végzett kutatást az amerikai Pew Research Center arról, hogy milyen nemzetközi események miatt aggódnak az emberek a legjobban. A kutatásban több mint 45 ezer embert kérdeztek meg idén március és május között telefonon és személyesen a legnagyobb félelmeikről. Ezek közül a vezető szorongást kiváltó okok az Iszlám Állam, a klímaváltozás és a globális gazdasági instabilitás. 

Az, hogy milyen nemzetközi ügyek miatt aggódnak legjobban az emberek, erősen függ attól, hogy a világ mely pontján élnek. A vietnamiak például Kínától félnek a legjobban, de az ukránok már Oroszországtól, Irán nukleáris fegyverkezése pedig az USA állampolgárit tartja inkább félelemben. Ezek a konfliktusok jellemzően regionálisak, de van három nagyobb probléma, ami lényegében a világ összes lakóját aggasztja. Ezek közül a legfontosabb olyasmi, ami hosszútávon okozhat nagy bajt az emberiségnek: 

a klímaváltozás.
 

Csak a délieket és a balosokat érdekli a meleg 

Jellemzően Latin-Amerikában, Afrika vizsgált országaiban és Ázsia legnagyobb országaiban aggódnak a legjobban a globális felmelegedés miatt az emberek. Indiában például a megkérdezettek 73%-a mondta, hogy nagyon aggódik a globális klímaváltozás miatt. 

A kutatás kitér arra is, hogy a politikai spektrum inkább bal oldalán álló nemzetek és emberek sokkal jellemzőbben nevezték a klímaváltozást aggasztónak, mint az inkább jobboldaliak. A spanyoloknak például 56%-a aggódik, míg a lengyeleknek csak a 14%-a. Az USA-ban pedig tízből hat demokrata problémázik a felmelegedésen, de csak minden ötödik republikánus. 

Európában csak 42% szerint különösen aggasztó a felmelegedés, de valószínűleg ennél többen választották volna félelmetesnek, ha nem áprilisban, hanem most júliusban a hőségriadó közepén veszik fel az adatokat.

A világ a terrortól retteg

Európa viszont úgy tűnik, nagyon élénken emlékszik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett tömegmészárlásra, ami sokkolta a közvéleményt idén januárban. Valószínűleg köze lehet az Iszlám Államhoz köthető merényletnek ahhoz, hogy

70%-unk retteg az ISIS-től.

Ezzel az Irak és Szíria területén tevékenykedő fegyveres iszlamista erő torony magasan a legnagyobb félelemforrás az európaiaknak a fennálló nemzetközi problémák közül. 

Nálunk már csak az ISIS-t környező államok lakói félnek jobban tőle a világon, mint például a libanoniak (84%).

Az Iszlám Állam most tényleg a világ minden pontját rettegésben tartja. Még az egészen messze eső Ausztráliában is ez a legnagyobb félelme az állampolgároknak. Ahogy Dél-Koreában, Japánban és Indozéniában is. Az amerikaiak még az iráni nukleáris programnál és a kibertámadásoknál is jobban tartanak most az ISIS-től, bár elég szoros a verseny ezek között, 59-68%-nak okoznak szorongást. 

Egyedül Latin-Amerika és Afrika lakói nyugodtak viszonylag az iszlamista erőtől, de nekik ott a globális felmelegedés, ami miatt aggódhatnak. 

Meg az instabil gazdasági helyzet

Latin-Amerika lakóinak több mint a fele erősen aggódik gazdasági problémák miatt, az afrikaiaknak pont a fele. Brazíliában és Venezuelában a legelégedetlenebbek az emberek a gazdasági helyzettel, ők kevés vagy nulla gazdasági növekedést érzékeltek az elmúlt években.

Az európaiak meglepően optimisták a gazdasággal kapcsolatban, még a klímaváltozás is aggasztóbbnak tűnik számunkra. Persze lehet, hogy ebben is más eredmény született volna, ha nem a mostani görög válság előtt születik a felmérés. 

A felmérés eredményei bővebben elérhetőek a kutató központ oldalán részletes táblázattal és térképpel együtt. 

Rovatok