Index Vakbarát Hírportál

Az ISIS miatt változtat nevet egy új-zélandi pénzintézet

2015. július 28., kedd 19:39

Hiába nem volt semmi köze egy új-zélandi pénzintézetnek az Iszlám Államhoz, az üzleti partnerei szerint túl félreérthető volt az Isis Financial Services név, így a cég végül névváltoztatásra kényszerült, írja a vg.hu.

A pénzintézet vezetője úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy ő az egyiptomi istennőről nevezte el cégét Isisnek 2004-ben, és magától nem is változtatott volna rajta, de már fenyegető üzeneteket is kezdtek kapni.

A cikk több példán keresztül mutatja meg, mennyire nem egyedi esetről van szó: a legnagyobb márka, amelyet átneveztek, az AT&T, a Verizon és a T-Mobile közösen fejlesztett mobilpénztárcája volt, írják.

Mi pedig egy magyar példáról írtunk korábban: az Iszlám Állam miatt megváltozhat a szombathelyi intercity neve. Az intercity a nevét a szombathelyi Isis-szentélyről kapta, a római kori Savariában ez volt a harmadik legnagyobb épület, összemérhető volt a római Isis-szentéllyel.

Megkérdeztük a MÁV-ot, akik azt írták, az intercity nevéről a MÁV a GYSEV-vel és a szombathelyi önkormányzattal folytat egyeztetést. Két verzió lehetséges: a vonat neve a hangos utastájékoztatásban marad a régi, de a menetrendben fonetikusan Íziszként írnák vagy Iseumra keresztelnék. Mindez legkorábban szeptembertől lehetséges.

Rovatok