Index Vakbarát Hírportál

Az iszlám terrorszervezetnek sikerült elérnie a fejkendő betiltását

2015. július 28., kedd 06:49

Kamerun hétfőn kétezer katonát mozgósított északi területein azután, hogy ott a Boko Haram az elmúlt héten három öngyilkos merényletet követett el – írja az MTI. Maroua és más nagyobb települések környékén már eddig is szigorú intézkedéseket léptettek életbe: megtiltották egyebek között a burkát – az egész testet és az arcot is eltakaró női viseletet –, valamint a koldulást. A kormányzat továbbá bezáratott több mecsetet, iszlám iskolát, és kijárási tilalmat rendelt el este hat óra után. 

Azaz a Boko Haram a ramadán idején felrobbantott kislányaival nemcsak az iszlám vallást becstelenítette meg, de azt is elérte, hogy az egyszerű muszlim hívők ne gyakorolhassák szabadon vallásukat. Fantasztikus eredmények.

A közép-afrikai ország eddig már hétezer katonát vezényelt az északi területre, az erőket csádi, nigériai és nigeri katonák is támogatják (évek múlva nyilván ki fog derülni, hogy francia idegenlégiósok is). A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy csatlakozik az Iszlám Államhoz, és a kalifátusban bevezeti a saríát. Közel-keleti elvtársaikhoz hasonlóan az afrikai terroristák is kihasználták azt, hogy Nyugat-Afrikában a gyarmatosítók által megrajzolt határoknál sokkal fontosabbak a törzsi/felekezeti kötelékek, és hatalmukat Kamerun és Niger egyes részeire is kiterjesztették.

A Boko Haram egyébként még al-Bagdadiéknál is undorítóbb brigád, 2009 óta több mint 13 ezer ember halála van a számlájukon; kislányok százait rabolták el, hogy szexrabszolgának használják őket, majd pedig robbanóanyaggal a testükön öngyilkos merényletre küldjék őket. 

Rovatok