Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliában nyomoznak Madeleine után

2015. július 28., kedd 11:10

Már Ausztráliáig nyúlnak a 2007-ben eltűnt angol kislány, Madeleine McCann utáni nyomozás szálai. Adelaide közelében ugyanis néhány hete egy 2-4 év közti lány holttestére bukkantak a helyi hatóságok. A BBC szerint a Scotland Yard fel is vette velük a kapcsolatot, hátha az elmúlt évek legnagyobb brit bűnügyi rejtélyének áldozatát találták meg az autópálya mellett hagyott bőröndben. A lányt eddig az orvosszakértőknek nem sikerült azonosítaniuk, az azonban biztos, hogy a most megtalált lány Madeleine 2007-es eltűnésekor már rég halott volt. 

Rejtély marad a Madeleine-rejtély

A kontinenseken átívelő próbálkozások mutatják, mennyire tanácstalanok a hatóságok, hogy voltaképpen mi is történt 2007-ben az akkor 3 éves Madeleine-nel. 

Azt tudni, hogy a lány, két testvére és szülei a portugál tengerparton nyaraltak. A gyerekek lefektetése után a szülők a földszinti szobájuktól néhány méterre, egy szabadtéri étteremben vacsoráztak a barátaikkal. Az apa és az anya párszor benézett a gyerekekhez, hogy minden rendben van-e. Este tízkor az anya, Kate McCann nézett be hozzájuk, de ekkorra Madeleine eltűnt.

A nyomozás során terelődött már a gyanú nemzetközi pedofilhálózatra – ez alapján vetődtek most a nyomozók Ausztráliába – és a McCann szülőkre is. Ez a vád hamar elhasalt, sőt, a szülők még kártérítésre is perelték az őket gyanúsító portugál nyomozót. A nyomozást időközben lezárták, de 2013 őszén új információk miatt újra megnyitották. A helyszínre érkező brit nyomozók azonban 2014 elején hiába fésültek át 60 ezer négyzetméternyi elhagyatott területet – szennyvízelvezető árkokat és lepusztult épületeket – a Praia da Luz környékén, és hiába hallgattak ki gyanús figurákat, a rejtély a mai napig rejtély maradt.

Rovatok