Index Vakbarát Hírportál

Öt évre kitiltották Ukrajnából Gérard Depardieu-t

2015. július 28., kedd 19:27 | aznap frissítve

Megtiltotta a belépést öt évre Ukrajna területére Gérard Depardieu francia színésznek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), írja az MTI.

„Államunk biztonságának érdekében 2015. július 23-án döntés született Gérard Depardieu francia-orosz állampolgár öt évre történő kitiltásáról. Az akták jelenleg az Állami Határőr Szolgálatnál (határőrség) vannak” – közölte az ukrán titkosszolgálat kedden az Aposztrof című ukrán hírportál kérdésre.

Előzőleg a Vlagyimir Putyin orosz elnökről többször is pozitívan nyilatkozó Depardieu-vel együtt még 566 színészt, zenészt, művészt vettek fel a kulturális minisztérium által készített, az ország nemzetbiztonságára veszélyes nemkívánatos személyek listájára. A listát elküldték az SZBU-hoz, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz (RNBUO), valamint az országos rádió és televízió testülethez.

Vjacseszlav Kirilenko kulturális miniszter megerősítette, hogy Kijev szankciókkal sújthatja a világhírű művészeket. „Az aktivisták kezdeményezésére összeállított 500 fős listát... a tárca átadta az SZBU-nak, amelynek döntenie kell, hogy fennáll-e az ország területi épségének veszélyeztetése. Le kell vonnia a következtetéseket, és döntenie kell a szankciók rendszerének bevezetéséről” – mondta Kirilenko.

Az adó elől menekült

A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem tiltják be Depardieu filmjeinek és a részvételével készült más produkcióknak a bemutatását.

Kirilenko emlékeztetett arra, hogy létezik egy 117 orosz művészt tartalmazó lista, akiknek a tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezt a listát, amelyen szintén szerepel Depardieu, még januárban elküldték az RNBUO-hoz.

Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországban. Az TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint tavaly augusztusban kijelentette, hogy "szereti Oroszországot és Ukrajnát is, amely Oroszország része".

Depardieu-ről legutóbb annak kaécsán írtunk, hogy kiderült: a színész szerint Fehéroroszországban minden szép és jó, míg Franciaország "egy katasztrófa, rosszabb, mint Görögország". Aljakszandr Lukasenkát intelligens embernek nevezte, és a demokrácia jeleként dicsérte azt az áprilisban életbe léptetett fehérorszor törvényt, amely bünteti a munkakerülőket.

Rovatok