Index Vakbarát Hírportál

Melegfelvonulás a svéd szélsőjobb fegyvere

2015. július 29., szerda 12:18

Melegfelvonulást szervez Svédországban a szélsőjobboldalinak tartott  Jan Sjunnesson Stockholm többségében muszlimok lakta negyedébe. A szerdai akciótól a Stockholm Pride hivatalos szervezői elhatárolták magukat. Szerintük a valójában homofób Sjunnesson csak feszültséget szeretne szítani a többség és a muszlim kisebbség között.

„Amikor a rasszisták és iszlámgyűlölők eszközként vetik be az LGBT mozgalmakat, arra nemet kell mondanunk” – jelentette ki Emilie Martensson, aki ellentüntetést szervez Sjunnesson akciójára.

Az 57 éves Sjunnesson a Svédországban idegenellenesnek tartott szélsőjobboldali Avpixlat honlap szerkesztőjeként is visszautasította, hogy homofób és rasszista lenne. „Ezt csak a sajtó állítja rólam. Valamikor biszexuális voltam, most pedig egy indiai nő a feleségem” – mondta az Al Dzsazírának az egygyermekes Sjunnesson.

A férfi korábban a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) lapjának főszerkesztője is volt. A párt a tavaly őszi parlamenti választásokon történelmi eredményt ért el, nem csak bejutott a parlamentbe, de a küszöböt bőven túllépve 12,9 százalékot szerzett, és így az ország harmadik legnagyobb pártjává lépett elő.

A muszlimok lakta Husby negyede Stockholmnak egyébként is érzékeny terület. 2013-ban itt voltak a több napig tartó zavargások, amelyek rámutattak arra, hogy Svédországban is szociális feszültségektől terhelt az integrációs folyamat.

Rovatok