Index Vakbarát Hírportál

Támogatja a prágai melegfesztivált egy katolikus plébánia

2015. július 29., szerda 12:48

A prágai bíboros nem örül annak, hogy az egyik plébánia hivatalosan is részt vesz a városba szervezett augusztusi LMBT-fesztiválon, de azt nem tiltja be, a melegek iránt pedig barátságot kért a katolikus hívektől. A vitatott rendezvények közül az elsőnek az egyházon belüli visszaélések lesz a témája, a másikon egy lengyel homoszexuális papról szóló filmet fognak levetíteni.

A bíboros azzal indokolta távolságtartását, hogy a Pride-on résztvevők jelentős része nem hívő, a képviselt értékek egy része éles ellentétben áll az egyház tanításaival és véleménye szerint amúgy sem diszkriminálják a szexuális kisebbségeket Csehországban — idézi a Prague Post.

Sajtóközleményében ugyanakkor nem ítélte el a melegeket. „Az állapotuk nem az ő választásuk, ezért azt tisztelettel, együttérzéssel és érzékenységgel kell elfogadnunk” — mondta. Duka bíboros azt írta, hogy a homoszexuálisoknak tisztaságban kell élniük, a többi hívőnek pedig barátságukkal és imádságokkal kell támogatniuk őket. „De azt sem lehet elfelejteni, hogy a homoszexuális viselkedés a katekizmus szerint bűnös, és nem elfogadható” — tette hozzá, különbséget téve szexuális beállítottság és a nemi élet között.

A prágai bíboros szavai összességében a hivatalos katolikus állásfoglalást tükrözik, melyek lényegében évtizedek óta változatlanok, annak ellenére, hogy Ferenc pápa megnyilatkozásait („ki vagyok én, hogy megítéljem őt?”) sokan áttörésnek tekintették a kérdésben.  A katolikus rendezvényeken kívül Prágában lesz egy, az LMBT-fesztiválhoz kapcsolódó protestáns, valamint egy unitárius istentisztelet is. 

Rovatok