Index Vakbarát Hírportál

Cecil, az oroszlán testvérének halálhíre terjed

2015. augusztus 1., szombat 21:26

Alig néhány nap telt el azóta, hogy egy gazdag amerikai fogorvos lelőtte Zimbabwe ikonikus hím oroszlánját, Cecilt, a zimbabwei vadőrség most arról adott hírt, hogy orvvadászok Cecil testvérét, Jerichót is megölték. Jericho halála azért különösen szomorú, mert eddig ő vigyázott Cecil hat kölykére, akiket egyébként a rivális hímek elég gyorsan széttéptek volna, írja a Buzzfeed.

"Szomorúan és megdöbbenéssel jelentjük be, hogy szombat délután négykor egy vadász lelőtte Jerichót, az oroszlánt" – írta Facebookján a zimbabwei vadőrség. A vadőrök még nem tudják pontosan mi történt, annyit árultak el, hogy a vadász illegálisan tevékenykedett. Cecilt szintén törvénytelenül ölték meg: kicsalták a nemzeti parkból ahol élt, és ahol kutatók megfigyelték, és a védett területen kívül lőtték le.

Ugyanakkor a Guardian által megszólaltatott szakértő, Brnet Stapelkamp szerint Jerichónak semmi baja. Stapelkamp volt a helyi oroszlánrezervátumban az a kutató, aki nyomkövetős nyakörvet tett Jerichóra, és szombaton is az oroszlán mozgását és viselkedését figyelte estig. A szakember azt ígérte, vasárnap is megnézi, tényleg minden rendben van-e az oroszlánnal. Egy kollégája nem nevezte megbízható hírforrásnak a zimbabwei vadőrséget.

Cecil halálával a kölykei is veszélybe kerültek, mert ha egy domináns meghal, akkor a pozícióját átvevő másik hím általában megöli a kölykeit. Az oroszlánokat megfigyelő kutatók szerint Jericho védelmezie a kölyköket, az ő halála valószínűleg a kölykökre is végzetes volna.

Rovatok