Index Vakbarát Hírportál

Mi ellen tiltakoznak melltartóval Hongkongban?

2015. augusztus 3., hétfő 11:00 | aznap frissítve

Kétszáz tüntető melltartóval vonult utcára vasárnap Hongkongban, miután három és fél hónap börtönre ítélt a bíróság egy nőt hivatalos személy elleni erőszakért, mert a nő egy korábbi tüntetésen egy rendőrnek nyomta a mellét.

A BBC szerint a „mellmenet” fantázianevű demonstráción férfiak is viseltek melltartót, illetve volt, aki csak lóbálta vonulás közben. „A mell nem fegyver” – mondta az egyik tüntető, Ng Cheuk-ling, aki szerint félő, hogy az ítélet megfélemlíti a nőket, akik nem mernek majd ezentúl tüntetni.

A bíróságon végződő eset egy határon átnyúló kereskedelem elleni tüntetésen történt július elején. Az ellen tüntettek, hogy a kontinentális Kína területéről rengetegen Hongkongba járnak olcsóbb és jobb minőségű termékeket venni – a helyieknek ez hiányt és hosszú sorokat jelent. Vannak, akik nem is csak maguknak vásárolnak, hanem hazatérve Sencsenben kis profittal eladják a termékeket.

Kell az elrettentés, bár minden rendben van

A hatóságok szerint a 30 éves nő azért nyomta neki a melleit a rendőrnek, hogy ezután molesztálással gyanúsíthassa meg. A bíróság szerint a nő ezzel „vissza akart élni női mivoltával”. Eredetileg a 30 éves nő, Ng Lai-ying tett feljelentést, amiért szerinte Chan Ka-po főfelügyelő szánt szándékkal megfogta a mellét a tüntetésen, végül mégis őt ítélték el.

A bíróság július végén hozott ítéletet az ügyben, közleményük szerint ha a szigorú ítélettel nem rettentetnék vissza az embereket, még a végén mindenki azt hinné, hogy egy tüntetésen bármilyen módon meg lehet támadni a rendőröket.

A tüntetők szerint az ítélet „nevetséges” volt. „Ezen a furcsa módon szeretnénk felhívni a világ figyelmét, hogy milyen képtelen” – mondta James Hon nyugdíjas tanár, aki életében először vett fel vasárnap melltartót. „Férfiként elég ronda ez az öltözet, de nem olyan visszataszító, mint az ítélet, ami olyan, mintha egy szarvasra mutatnánk, és azt mondanánk rá, hogy egy ló” – magyarázta egy másik tüntető. A demonstráció egy petíció átadásával ért véget. és méág szerencse, hogy Peking szerint minden rendben van Kínában.

Rovatok