Index Vakbarát Hírportál

A teljes moldáv elit érintett a kontinens legdurvább korrupciós ügyében

2015. augusztus 7., péntek 22:09

Három hónapos átmeneti kormányzás után, új miniszterelnököt választottak Moldáviában, miután több részlet is kiderült az országot megbénító súlyos gazdasági csalásról. A moldáv GDP egynyolcadának eltüntetésében szinte a teljes politikai elit részt vett.

A hihetetlenül kiterjedt korrupciós hálózatban szó szerint mindenki benne volt, nem csak a politikusok. A bíróságokon át a jegybankon és a kereskedelmi bankokon keresztül még az ügyészség is nyakig sáros a történetben. 

Az ügyletekről az áprilisban kiszivárgott Kroll-jelentés árul el többet, amiből kiderült, hogy a pénzek nagy részét az Egyesült Királyságban bejegyzett cégeken keresztül mosták tisztára. 

Az események főszereplője Ilan Shor, 28 éves vállalkozó, aki fiatal kora ellenére páratlan karriert futott be. A három legnagyobb moldáviai bank tulajdonosa házi őrizetbe került, miután hivatali Short visszaélés miatt letartoztatták. Ez azonban nem szegte kedvét, hiszen 

azóta megválasztották városának polgármesterévé is.

Amikor tavaly ősszel fény derült a kormányzat súlyos érintettségére, az országot támogató nemzetközi szervezetek (az EU, az IMF, a Világbank és az Európai Fejlesztési Bank) azonnal befagyasztották a kifizetéseket. A lopás hatására csődbe ment az ország három legnagyobb bankja, a lej elértéktelenedett és az ország történetében ritkán látott tömegtüntetésekre került sor.

A nemzetközi hitelezők azt követelik, hogy tisztítsák meg a vezetést a korrupciótól. Ez azonban elég nehéz lesz egy olyan rendszerben, ahol nemcsak a rendőrség és az ügyészség vezetői állnak a csalók oldalán, de minden valószínűség szerint a korábbi öt miniszterelnök is.

Az eltűnt pénzt nem lehet behajtani, mivel Moldovában a kereskedelmi bankok nem kötelesek felfedni a jegybank előtt a tulajdonosoknak a nevét, így nem tudni, kik a csalás haszonélvezői. A hitelezők első körben épp ezen szeretnének változtatni.

Rovatok