Index Vakbarát Hírportál

Az első vita után is Trump a legnépszerűbb republikánus jelölt

2015. augusztus 11., kedd 19:09

Felmérést készített az Obama székéért induló republikánus jeöltekről az NBC News. Az online közvélemény-kutatás az elnökjelölt-jelöltek múlt csütörtöki tévés vitája során nyújtott teljesítményeket és azok hatását vizsgálta. (Valójában két vita volt, a legerősebb tíz jelölt összecsapását a maradék 7-é előzte meg egy kevésbé nézett időpontban.)

A vita előtt a teljes mezőnyt széttrollkodó Donal Trump toronymagasan vezette a mezőnyt. Trump támogatottsága 22 százalékon állt, ami több, mint a komolyabb esélyesnek tartott Jeb Bush és Scott Walker összesített eredménye. Ez az előny nagyjából maradt is, 23 százalékra hozta a vitát a milliárdos üzletember.

Trump nemcsak továbbra is vezeti a jelöltek népszerűségi versenyét, de a támogatói többsége, 54 százalékuk akkor is biztosan rá szavazna, ha végül függetlenként indulna. Ez azért fontos adat, mert több elemző szerint hiába a nagy népszerűség, végül nem ő lesz a republikánusok jelöltje, függetlenként viszont felboríthatná az erőviszonyokat. Több ellenfele már eddig is azzal vádolta, hogy a demokratáknak kedvez az indulásával, mert megosztja a jobboldali szavazókat. Az legkomolyabb esélyesnek tartott Jeb Bushnak azonban még jól is jöhet Trump ámokfutása.

Ha azt nézzük, kinek hozta a legnagyobb arányú változást a vita, Carly Fiorina és Ted Cruz járt a legjobban a maguk 6 és 7 százalékos javulásával. Rajtuk kívül az összes többi jelölt támogatottsága csak hibahatáron belül változott.

Arra a kérdésre, hogy ki szerepelt legjobban a vitán, a válaszadók 22 százaléka Carly Fionát jelölte meg, ezzel a felmérés szerint övé az abszolút győzelem. Trump itt a második helyre jött be 18 százalékkal, de remekül szemlélteti, milyen megosztó jelöltről van szó, hogy a válaszadók egyúttal a legrosszabbul teljesítő jelöltnek is magasan őt választották meg: a 29 százaléka több mint kétszerese a második legrosszabbnak tartott Rand Paulénak. Ha a legjobb és legrosszabb szereplőként begyűjtött szavazatokat összesítjük, Fiorina és Trump mellett Marco Rubio és Ted Cruz járt még legjobban a tévés vitával.

A vitát egyébként 24 millió néző követte, ami rekord az előválasztási viták történetében. De nemcsak ez jelzi a tétjét, hanem az is, hogy a megkérdezettek 25 százaléka szerint nagyon fontos szerepet játszik abban, végül kire szavaznak, és további 54 százalék tartja ezt valamennyire fontosnak.

A következő republikánus elnökjelölt-jelölti tévévitát szeptember 16-án rendezik majd, a demokraták legelső vitája pedig októberben lesz.

Perry hamarosan ki is szállhat

A négy évvel ezelőtti jelöltversenyben még esélyesként induló Rick Perry nemcsak a vitán, de a felmérésben is szinte láthatatlan maradt. Ezek után nem is meglepő a kedd esti hír, hogy a volt texasi kormányzó már most visszaléphet az indulástól. Perry egyelőre semmilyen hivatalos bejelentést nem tett, viszont leállította a kampánya finanszírozását a korai választási dátuma miatt fontos helyszínnek számító Dél-Karolinában, és a stáb tagjai megerősítették, hogy az ország többi részén is már csak az utazási költségekre maradt pénz. Bár a kampánystábból többen is azt nyilatkozták, ingyen is folytatják a munkát, a források elapadásával Perry gyakorlatilag kiesett az elnökjelölti versenyből.

Rovatok