Index Vakbarát Hírportál

Lefejezték a horvát túszt

2015. augusztus 12., szerda 13:51

Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja fotót tett közzé a közösségi médiában szerdán arról, hogy az általuk fogva tartott horvát túszt lefejezték.

A Vilájat Színáa (Színai Tartomány) nevű terrorszervezet még július 22-én rabolta el Tomislav Salopeket, amikor a férfi munkába indult. Az emberrablás nem eldugott helyen történt, csupán 22 kilométerre Kairótól.

A férfi a francia Compagnie Générale de Géophysique csoport egyiptomi kirendeltsége, az Ardiseis vállalatnál dolgozott. Elrablása után az egyiptomi hatóságok megtalálták a kocsiját, a papírjait és két mobilját is.  

A szervezet 48 órás ultimátumot adott, melynek lejárta után kivégzik a kétgyermekes családapát. Pár nappal ezelőtt Vesna Pusic horvát külügyminiszter Kairóba utazott.

Az IS állítása szerint azért vette célba a horvát férfit, mert Horvátország részt vesz a szervezet elleni katonai akcióban.

Szerda délután a horvát kormányfő tájkoztatót tartott. Zoran Milunovic kijelentette:

Horvátország nem kíván harcolni az úgynevezett Iszlám Állammal szemben.

Az Iszlám Állam (IS) – vagy ahhoz köthető csoport – először fejezett le túszt Egyiptomban. Név szerint eddig 13 lefejezett áldozatot ismerünk – brit, amerikai, kurd, japán, francia állampolgárokat –, akik mellett az IS egyiptomi keresztényeket, iraki rendőröket, szíriai kurd és afganisztáni civileket, azonosítatlan katonákat végeztek ki hasonló módon, ezzel is üzenetet küldve a Nyugatnak.

A magát az IS egyik helyi fiókszervezetének tartó Vilajat Színáa az egyiptomi hadsereg több ellenőrző pontja ellen indított összehangolt támadásokat. A szervezet nem vállalta magára az egyiptomi legfőbb ügyész, Hisham Barakat elleni merényletet, azonban az Iszlám Állam korábban megfenyegette az ügyészséget.

Rovatok