Index Vakbarát Hírportál

A horvátok nem hiszik el, hogy az Iszlám Állam lefejezte a horvát túszt

2015. augusztus 13., csütörtök 15:25

Mivel még mindig nincs hivatalos értesítés arról, hogy az interneten közzétett fotókon valóban Tomislav Salopek kivégzése látható, a keresés ugyanolyan intenzitással folyik, mint korábban, közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter.

Ahogy azt szerdán megírtuk, az Iszlám Állam egyiptomi csoportja fotót tett közzé a közösségi médiában szerdán arról, hogy az általuk fogva tartott horvát túszt lefejezték. A kétgyermekes horvát férfi a francia Compagnie Générale de Géophysique csoport egyiptomi kirendeltsége, az Ardiseis vállalatnál dolgozott. Elrablása után az egyiptomi hatóságok megtalálták a kocsiját, a papírjait és két mobilját is. 

A külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azt feltételezik, hogy két külön szervezettel van dolguk: egyszerű emberrablókkal és terroristákkal. Mint mondta, Tomislav Salopeket július 20-án rabolták el. Fogva tartói nyolc nap után váltságdíjat kértek a túszért. Követelésükkel a francia céget keresték meg, amelynek a horvát férfi az alkalmazásában állt.

Augusztus 5-ig nem érkezett újabb fenyegetés, majd a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fegyveresei a börtönökben raboskodó muzulmán nők szabadon engedését követelték horvát túszuk elengedése fejében, és erre 48 órás határidőt szabtak.

Az üggyel kapcsolatban Kolinda Grabar-Kitarovic államfő úgy nyilatkozott, hogy "még mindig van remény". Zoran Milanovic miniszterelnök pedig azt mondta, "nem adjuk fel". Milanovic szerint Horvátországban ezután is normális életet kell élni.

Egyesek megpróbálták megtörni az életmódunkat, de ne engedjük, hogy ez sikerüljön nekik, mert az nem vezet jóra.

A csütörtöki horvát lapok Tomislav Salopek családja sem vesztette el a reményt. A túszul ejtett férfi szülei és felesége azonban nem kívánnak a nyilvánosság elé állni. Édesapja csak egyszer szólalt meg a sajtóban, amikor egy videofelvételen arra kérte a terroristákat, hogy hagyják életben a fiát, aki csupán azért utazott az iszlám országba, mert családját akarta eltartani. Salopek családja napok óta bezárkózott házukba, csak a hozzátartozókat és a barátokat fogadják, akik ha meglátják a kamerákat, eltakarják arcukat.

Amennyiben Salopeket valóban lefejezték, akkor az Iszlám Állam (IS) – vagy ahhoz köthető csoport – először fejezett le túszt Egyiptomban. Név szerint eddig 13 lefejezett áldozatot ismerünk – brit, amerikai, kurd, japán, francia állampolgárokat –, akik mellett az IS egyiptomi keresztényeket, iraki rendőröket, szíriai kurd és afganisztáni civileket, azonosítatlan katonákat végeztek ki hasonló módon, ezzel is üzenetet küldve a Nyugatnak.

Rovatok