Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida beállt az új tálib vezetés mögé

2015. augusztus 13., csütörtök 16:00

Ajman az-Zavahiri, az Oszama bin Laden halála után hatalomra került al-Kaida-vezér egy internetre feltöltött hangüzenetben jelentette ki, hogy terrorszervezetükkel az afganisztáni tálibok új vezetése mögé állnak. Ez fontos legitimációt jelenthet Mohamed Aktar Manszúr mollának, aki átvette a tálibok vezetését Omar molla hivatalosan is elismert halála után.

A tálibok szintén Pakisztánban székelő héttagú súra tanácsa gyorsan megválasztotta Omar utódját is, de nem mindenki örül Manszúr kinevezésének.

Omar molla most már bevallott halálával az afganisztáni tálibok nemcsak vezetőjüket, de egységüket is elveszíthetik, ráadásul egy olyan időszakban, amikor más szélsőséges szervezetek, például az Iszlám Állam (IS) helyi csoportja is tárt karokkal várja a kiábrándult tálib harcosokat.

A várható hatalmi harcok közepette nem valószínű, hogy belátható időn belül újrakezdődhetnek a Pakisztán által is szorgalmazott béketárgyalások a tálibok és az afgán kormány között. A véres támadások és merényletek viszont megsokasodhatnak Afganisztánban, ahol a helyi erők vért izzadnak, hogy valahogy betöltsék a nemzetközi kivonulásokkal keletkezett űrt.

Rovatok